Angelina Jolie AFP

Angelina Jolie laat preventief eierstokken weghalen

time icon

Angelina Jolie heeft opnieuw een preventieve operatie ondergaan. De actrice liet vorige week haar eierstokken en eileiders verwijderen, omdat ze een verhoogde kans heeft op eierstokkanker.

In een ingezonden brief in de New York Times beschrijft Jolie hoe ze tot de keuze kwam om zich te laten opereren. Uit een bloedtest wist ze al dat ze een gen draagt waardoor de kans dat ze borstkanker krijgt 87 procent is en de kans op eierstokkanker 50 procent. Twee jaar geleden liet ze daarom haar borsten preventief verwijderen.

Toen kondigde ze aan dat ze er ook over dacht haar eierstokken en eileiders te laten verwijderen. Een simpele ingreep, maar met veel grotere gevolgen dan de borstamputatie, omdat het er toe leidt dat een vrouw onmiddellijk in de overgang komt.

Niets uit het onderzoek of de echografie was verontrustend. Ik was opgelucht dat als het toch kanker zou zijn, het zeer waarschijnlijk nog in een erg vroeg stadium was.

Angelina Jolie in New York Times

Twee weken geleden kreeg ze bericht van haar arts dat uit haar jaarlijkse bloedtest was gebleken dat ze ontstekingen in haar lichaam had die zouden kunnen wijzen op eierstokkanker in een vroeg stadium. Een onderzoek van haar eierstokken liet niets abnormaals zien, maar in een vroeg stadium van de ziekte is dat niet ongebruikelijk.

Jolie besloot daarom het zekere voor het onzekere te nemen, ook omdat in haar familie al drie mensen aan kanker zijn overleden, onder wie haar moeder en haar tante.

Volgens de artsen was het het beste om de preventieve ingreep tien jaar voordat kanker werd geconstateerd bij haar moeder te ondergaan. Haar moeder kreeg eierstokkanker op haar 49ste en Jolie is nu 39.

Ondanks de hormoonpreparaten die ik slik, ben ik nu in de overgang.

Angelina Jolie

"Vorige week ben ik geopereerd. Er zat een kleine goedaardige tumor op een van de eierstokken, maar er werd geen kanker gevonden in het weefsel", schrijft ze.

"Ondanks de hormoonpreparaten die ik slik, ben ik nu in de overgang. Ik kan geen kinderen meer krijgen en ik verwacht ook wat fysieke veranderingen. Maar ik ben daar niet bang voor, niet omdat ik zo sterk ben, maar omdat het een deel van het leven is."

Jolie schrijft verder dat ze diep medelijden heeft met vrouwen die deze beslissing al veel eerder in hun leven hebben moeten maken, nog voor ze kinderen kregen. "Dat is nog veel erger."

Steun

Na haar operatie twee jaar geleden kreeg ze veel steunbetuigingen. Kankerorganisaties wereldwijd prezen Jolie voor haar openheid over de ingreep. 

Ook nu krijgt de actrice veel steun. Op Twitter retweeten veel vrouwen de link naar de brief in de New York Times en noemen haar sterk en verstandig.

Vera Kodeih Ghali, MD
@veraghali
No just a beautiful face: Intelligent & very brave with calculated decisions: Angelina Jolie Pitt: Diary of a Surgery http://t.co/sd4M4kBmCZ
4 jaar geleden

STER Reclame