Reizigers bij een balie van Germanwings tijdens een staking ANP

Germanwings is een grote prijsvechter met 78 toestellen en is volledig eigendom van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De eerste vlucht was in oktober 2002. 

De maatschappij staat bekend als betrouwbaar en vervoerde in 2013 zo'n 16 miljoen mensen. Voor vandaag was er nog nooit een ongeluk gebeurd met een Germanwings-toestel. De thuisbasis is luchthaven Keulen-Bonn, maar er wordt ook gevlogen vanaf Düsseldorf, Stuttgart, Berlijn, Hannover en Hamburg. 

De maatschappij vliegt naar zo'n 130 bestemmingen, voornamelijk binnen Europa. Er werken zo'n 2.000 mensen. 

Germanwings heeft de laatste tijd veel vluchten van Lufthansa overgenomen. Korte vluchten buiten de Lufthansa-hubs Frankfurt en München worden nu door Germanwings uitgevoerd in plaats van door Lufthansa.

Vier grote Nederlandse reisorganisaties, Thomas Cook, TUI Nederland, Corendon en Sundio Group(o.a. Sunweb en Jiba) zeggen dat ze geen reizen aanbieden met vluchten via Germanwings. 

Staking 

Onlangs werd er nog gestaakt bij Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa. Piloten verzetten zich tegen kostenbesparingen. 

Op het moment dat het ongeluk bekend werd, gingen aandelen van vliegmaatschappijen meteen omlaag. Het aandeel Lufthansa stond rond het middaguur zo'n 3 procent in de min, het aandeel Air France-KLM zo'n 2 procent.

Eurowings

Eerder dit jaar maakte Lufthansa al bekend dat de naam Germanwings de komende tijd gaat verdwijnen. Onder de naam Eurowings wil Lufthansa verder bouwen aan een Europese prijsvechter die met maatschappijen als Ryanair en Easyjet moet concurreren. 

Eurowings gaat ook vluchten buiten Duitsland aanbieden, eind 2015 wordt een thuisbasis geopend op de luchthaven van Wenen in Oostenrijk.

Ter vergelijking: Germanwings vervoert dus zo'n 16 miljoen passagiers per jaar, Easyjet zo'n 60 miljoen en Ryanair zo'n 80 miljoen.

STER reclame