Vleeshandelaar Willy Selten arriveert bij het Paleis van Justitie in Den Bosch
NOS Nieuws

Vijf vragen over vleeshandelaar Willy Selten

In Den Bosch begint vandaag het proces tegen vleeshandelaar Willy Selten (45). Hij kwam twee jaar geleden in het nieuws tijdens het paardenvleesschandaal. Waarvan wordt hij precies verdacht? En hoe is het eigenlijk met Selten? Vijf vragen over de vleeshandelaar.

Waar wordt Willy Selten van verdacht?

De voormalige directeur van het gelijknamige vleesverwerkingsbedrijf uit Oss wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Sinds 2011 zou hij 300.000 kilo paardenvlees hebben vermengd met rundvlees. Dat heeft hij vervolgens verkocht als puur rundvlees. Hij deed dat om het hoofd boven water te houden. Het bedrijf verkeerde in financiële moeilijkheden. Door rundvlees met goedkoper paardenvlees te vermengen, zou hij meer winst kunnen maken.

Wanneer kwam dit aan het licht?

De groothandel kwam in december 2012 voor het eerst in beeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat de administratie niet op orde was. Twee maanden later vielen de NVWA en het Openbaar Ministerie binnen bij het bedrijf. De NVWA legde de productie stil en nam de aanwezige vleesvoorraad in beslag. Tegelijkertijd riep de autoriteit uit voorzorg 50 miljoen kilo terug. Ter vergelijking: in Nederland wordt zo'n partij rundvlees in drie maanden tijd gegeten.

Is al dat vlees ooit teruggevonden?

Slechts een deel is teruggevonden: zo’n anderhalf miljoen kilo. Er is maar zo weinig vlees getraceerd, omdat Selten heel veel afnemers had, zowel in binnen- als buitenland. Via 132 vleesverwerkers is het vlees terechtgekomen bij 1208 horecabedrijven, 184 supermarkten en 39 slagers. Zij hebben het vlees verwerkt in bijvoorbeeld rundvleeskroketten, hamburgers, salami en bouillon.

Hoe gevaarlijk was dit?

Volgens de NVWA, staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van Volksgezondheid leverde het paardenvleesschandaal waarschijnlijk geen gevaar op voor de volksgezondheid. Paardenvlees is op zich namelijk niet gevaarlijk. Wel zat in een van de paardenkarkassen die naar Selten waren gegaan het medicijn fenylbutazon. Volgens de NVWA was de hoeveelheid echter uitermate klein.

Wat doet Selten nu?

Samen met zijn zoon is hij in het Belgische plaatsje Mol een nieuw vleesverwerkend bedrijf gestart, International Meat Trading.

Selten heeft tot nu toe altijd ontkend dat hij of zijn personeel opzettelijk heeft gesjoemeld. Wel gaf hij afgelopen weekeinde in een interview toe dat hij "fouten heeft gemaakt" bij de verwerking van paardenvlees op zijn bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl