1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Barbados wil af van staatshoofd Elizabeth

Barbados wil koningin Elizabeth als staatshoofd vervangen door een president. Premier Freundel Stuart wil voor november 2016 van zijn land een republiek maken. Op die datum viert Barbados zijn 50-jarige onafhankelijkheid.

Het Caribische eiland is een voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk en maakt deel uit van het Britse Gemenebest. De Britse koningin is het staatshoofd van het land. Stuart noemt het "een beetje ongemakkelijk om in 2015 nog steeds trouw te zweren aan de Britse koningin terwijl je een onafhankelijk land bent".

Buckingham Palace

De discussie over de staatsvorm woedt al jaren op het Caribische eiland. Veel oudere inwoners zien de Britse koningin als symbool van stabiliteit, maar jongeren zien haar als iets dat niet meer bij Barbados past.

Uit Groot-Brittannië zijn de reacties niet afwijzend. Buckingham Palace zegt dat de bevolking en de regering van Barbados erover gaan. Volgens een woordvoerder van de Britse premier Cameron valt het plan onder het zelfbeschikkingsrecht van het land.

Andere Caribische landen als Dominica en Trinidad en Tobago werden al eerder een republiek. Ook op Jamaica wordt gesproken over het veranderen van staatsvorm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl