NOS Nieuws

Merkel: we willen een sterk Griekenland

Bondskanselier Merkel op de persconferentie

Duitsland wil een economisch sterk Griekenland, zei de Duitse bondskanselier Merkel op een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Tsipras in Berlijn. Tsipras is, 57 dagen na zijn aantreden, op bezoek bij Merkel.

Duitsland en Griekenland hebben sterke banden, benadrukten Merkel en Tsipras. In Duitsland wonen veel Grieken en er gaan jaarlijks veel Duitse toeristen in Griekenland op vakantie.

'We proberen elkaar beter te begrijpen'

Tsipras benadrukte dat het van belang is dat Duitsland en Griekenland elkaar beter gaan begrijpen. "De enige manier om de bestaande problemen te overwinnen is door de dialoog."

Hij vindt het belangrijk dat de landen elkaar geen verwijten maken. "De Grieken zijn niet lui en de Duitsers zijn niet schuldig aan de misstanden in Griekenland. We moeten ons best doen deze verschrikkelijke stereotypen te overwinnen."

Tispras zei dat Griekenland omvangrijke structurele hervormingen gaat doorvoeren.

Verstoorde relatie

Merkel noemde het belangrijk dat de torenhoge Griekse werkloosheid afneemt en dat het land structureel hervormt. Maar Duitsland gaat niet over die hervormingen, zei ze. Die zijn een zaak van de eurogroep.

Het bezoek van vandaag is vooral bedoeld om de verstoorde relatie tussen Griekenland en Duitsland te herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl