ANP

Veelgebruikte injectienaalden van het merk Terumo zijn onveilig. Loslatende deeltjes van de lijm waarmee de naalden vastzitten kunnen in het bloed van patiënten terechtkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Dossier EenVandaag. Experts vinden dat de naalden meteen van de markt gehaald moeten worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is samen met partnerorganisaties in andere Europese landen een onderzoek begonnen.

De naalden worden in veel Nederlandse ziekenhuizen gebruikt. Ook de farmaceutische bedrijven die vaccins leveren aan het Rijksvaccinatieprogramma gebruiken ze. Volgens het programma worden de naalden onder meer gebruikt bij vaccinaties tegen DKTP, BMR en hepatitis A.

Volgens de klokkenluider die zich bij Dossier EenVandaag gemeld heeft, doet het probleem zich voor bij 1 op de 5 naalden van Terumo. Het bedrijf produceert er per jaar honderden miljoenen.

Gevaarlijke stoffen 

De lijm die in het bloed van patiënten terecht kan komen bevat onder meer de stoffen BADGE en BPA. Beide werken hormoonverstorend. De stoffen worden in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen, borstkanker, prostaatkanker en overgewicht.

Producent Terumo is volgens Dossier EenVandaag al jaren op de hoogte van de problemen. Een woordvoerder van het bedrijf erkent dat er een probleem is met de lijm van de injectienaalden. Hij bevestigt ook dat er lijm in het bloed van patiënten kan komen, maar de hoeveelheid zou ver onder de toegestane waarde liggen. 

Die waarde is volgens de experts die EenVandaag opvoert, vastgesteld voor het binnenkrijgen van het middel via voedsel en geldt niet voor het rechtstreeks inspuiten van de lijmresten in de bloedbaan. De woordvoerder van Terumo is het daarmee oneens. "Wij vinden dat er geen risico is voor de patiënt en daarom hebben wij klanten en onze notified body (kwaliteitscontroleur, red.) niet geïnformeerd."

Druppel lijm

GlaxoSmithKline (GSK), een van de grootste farmaceutische bedrijven, is leverancier aan het Rijksvaccinatieprogramma. GSK laat desgevraagd weten voor dat programma alleen het medicijn en geen naalden te leveren. Die worden door het RIVM toegevoegd. Wel zegt GSK in sommige gevallen naalden van het merk Terumo te gebruiken, bijvoorbeeld bij individuele vaccins voor reisvaccinaties. In 2013 werd bij een injectienaald, gebruikt in een ander Europees land, een druppel lijm geconstateerd. Fabrikant Terumo gaf toen aan het om een productiefout ging. GSK onderzoekt nu of het maatregelen nodig vindt.

Slecht toezicht

Artsen maken zich niet alleen ongerust over de samenstelling van de lijm die in het bloed kan komen. Ze zijn vooral bang dat stukjes lijm gaan klonteren in bloedvaten. Dat kan trombose en herseninfarcten veroorzaken.

Recent deden zich vergelijkbare problemen voor met lekkende borstimplantaten en heupprothesen die metaaldeeltjes loslieten. Steeds blijkt het toezicht op de productie van medische hulpmiddelen te falen.

De Inspectie zegt pas vorige week summier te zijn geïnformeerd door Dossier EenVandaag. Zodra de naalden beschikbaar zijn zal de Inspectie ze laten onderzoeken. Op zijn website roept de IGZ de bron van Dossier EenVandaag op zich bij de Inspectie te melden, desnoods anoniem.

STER reclame