Geen meerderheid voor VVD-asielplan

Het asielplan van de VVD kan op weinig steun in de Kamer rekenen AFP

Het plan van de VVD om asielzoekers alleen nog in hun eigen regio op te vangen en de buitengrenzen van de EU te sluiten, kan niet op steun rekenen van de Tweede Kamer. Veel partijen betitelen het voorstel als onhaalbaar.

Coalitiepartner PvdA liet gisteren al weten de plannen onaanvaardbaar te vinden. D66 concludeert dat de VVD uit is op een kabinetscrisis.

Onderdelen

Oppositiepartij CDA steunt onderdelen van het VVD-plan. Ook de christen-democraten willen meer opvang in de eigen regio om zo de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen.

Het totaal sluiten van de buitengrenzen is volgens CDA-leider Buma onuitvoerbaar, want in strijd met allerlei verdragen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

CDA-leider Buma over het VVD-asielplan

Als iemand zich meldt en zegt dat hij in eigen land gemarteld is, mag je hem niet terugsturen. Je zult eerst zijn asielaanvraag moeten onderzoeken, zegt het CDA.

'Onmenselijk' 

De ChristenUnie wijst erop dat nu al 95 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen in de eigen regio. Kamerlid Voordewind noemt het onmenselijk om de EU-grenzen helemaal te sluiten.

Op Twitter reageerde PVV-leider Wilders wel enthousiast. Hij vindt het geweldig als de opvang in Nederland wordt beëindigd. Ook de Kamerleden Bontes, Van Klaveren en Van Vliet (allen ex-PVV) hebben laten weten dat ze de asielplannen van de VVD steunen.

Regeerakkoord

Het huidige kabinet zal de plannen niet uitvoeren, denkt ook VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Hij erkent dat zijn partij gebonden is aan het regeerakkoord met de PvdA. Toch neemt hij niets terug van de strengere asielplannen, want het is voor de VVD een belangrijk punt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zijlstra (VVD) over asielplannen

STER Reclame