'Dichter bij de koning, verder van het volk'

ANP

"Koningsdag nieuwe stijl heeft een meer eigentijdse invulling en ligt dichter bij de koning", is de conclusie van NOS-koningshuisverslaggever Kysia Hekster na de presentatie van het programma van Koningsdag in Dordrecht. "Maar ook beproefde oude elementen blijven behouden."

Koningsdag 'nieuwe stijl' heeft een aantal nieuwe elementen, waarvan het meest opvallende waarschijnlijk is dat de oude generatie plaatsmaakt voor de nieuwe. 

Prinses Beatrix, Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn er dit jaar niet bij. In plaats daarvan is er meer ruimte voor de nieuwe generatie. Zo zullen ook dit jaar de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane een deel van het bezoek aanwezig zijn. 

Het gezelschap bestaat verder uit de zonen van Margriet met hun echtgenotes en prins Constantijn met prinses Laurentien. Of prins Pieter Christiaan en prinses Anita erbij zijn is nog niet duidelijk. Van de nieuwe generatie is ook prinses Mabel niet aanwezig.

Koningsdag moet van ons allemaal blijven.

Burgemeester Brok van Dordrecht

Nieuw is dat Koningsdag voortaan nog maar in één stad plaatsvindt in plaats van in twee. Een andere opvallende verandering is de prominente rol voor het bedrijfsleven, die de plek inneemt van traditionele spelletjes als koekhappen en wc-potten gooien. 

Volgens Hekster is dat een nadrukkelijke wens van de koning, die ook tijdens staatsbezoeken en werkbezoeken in het buitenland altijd veel aandacht heeft voor het bedrijfsleven. Beatrix legde tijdens Koninginnedag meer de nadruk op cultuur.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koningsdag moderner

Nieuw, maar toch ook een beetje oud, is de Grande Parade, waarin vijftig oude en nieuwe schepen langs een tribune zullen varen waarop het koninklijk gezelschap zit. Die Grande Parade heeft iets weg van het defilé op Paleis Soestdijk in de tijd van koningin Juliana, met als verschil dat het nu plaatsvindt in de stad die bezocht wordt. "Typerend voor het Nederlandse koningshuis is dat het vaak teruggrijpt naar oude concepten en die in een modern jasje steekt", zegt Hekster daarover.

Contact met volk

Volgens Hekster lijkt het erop dat er tijdens Koningsdag 'nieuwe stijl' minder contact is met het volk. Het gezelschap legt een deel van de route varend af en verplaatst zich ook in een elektrische bus. Ook is er een besloten gedeelte in de kerk.

"De afstand lijkt wel wat groter", zegt Hekster. Het contact met het volk is er vooral op het laatste deel van de route en op het Statenplein waar de dag wordt afgesloten. Met de veiligheid van de koninklijke familie heeft dat volgens de RVD niets te maken.

Toch blijft Koningsdag volgens burgemeester Brok van Dordrecht een volksfeest waarin iedereen zich moet blijven herkennen. "Koningsdag moet van ons allemaal blijven", zei hij op de persconferentie. "En de zichtbaarheid van de koning en zijn familie is daarin een belangrijk element."

STER Reclame