ANP

De gemeente Dordrecht heeft het programma van Koningsdag 2015 bekendgemaakt. Dordrecht is de eerste gemeente die Koningsdag in de nieuwe stijl organiseert. De drie prinsesjes zijn er op maandag 27 april bij. Prinses Beatrix, die vorig jaar nog meedeed, komt niet naar Dordrecht.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de andere koninklijke aanwezigen zullen per boot arriveren bij het Groothoofd, aan de rivier in Dordrecht. Daar is een vlootschouw met zo'n vijftig schepen, de Grande Parade. Maritieme bedrijven uit de regio presenteren er hun schepen, maar er varen ook historische schepen voorbij.

Dordrecht over het bezoek
Kaartje route Koningsdag

Scheffersplein

Daarna gaat het gezelschap per boot naar de Grote Kerk, via de Wolwevershaven en de Nieuwe Haven. In de Grote Kerk is een besloten evenement, het Bach Festival, waar de familie bij aanwezig is.

De koninklijke familie gaat daarna per elektrische bus naar het Scheffersplein in het centrum, waar het programmaonderdeel Made in Dordrecht te zien is, met lokale lekkernijen en producten.

Het Hof is de volgende bestemming van het gezelschap, waar het gezelschap lopend naartoe gaat. Bij die gelegenheid worden ook de historische gebouwen aan Het Hof heropend die zijn gerestaureerd. Een onderdeel van het Dordrechts Museum is er gevestigd. Ten slotte loopt de familie naar het Statenplein, waar het afsluitende feest is. Het programma begint om 11.00 uur en is om 13.15 uur weer afgelopen.

Nieuwe stijl

Vorig jaar kondigde koning Willem-Alexander aan dat de Koningsdag er voortaan anders uit zou zien. Burgemeester Arno Brok zegt dat niet alleen Dordrecht maar de hele regio zich zal presenteren tijdens Koningsdag. Dordrecht zit in het samenwerkingsverband de Drechtsteden, met vijf andere gemeenten in de regio. Ook Zwijndrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam presenteren zich.

Naast de koning, de koningin en hun dochters, zijn ook prins Constantijn en prinses Laurentien van de partij, net als drie zonen van prinses Margriet, Maurits, Bernhard en Floris. Het is nog onzeker of hun broer Pieter-Christiaan aanwezig zal zijn. 

Oude garde

Prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven zijn er net als prinses Beatrix niet meer bij, en ook Mabel is er niet. Volgens verslaggever Menno Reemeijer lag het in de lijn der verwachting dat de 'oude garde' niet meer mee zou doen.

Reemeijer zegt dat er wel wat nieuwe elementen in Koningsdag zitten, maar is het nog de vraag hoe die uit de verf komen. "Als ze op een tribune naar boten kijken, komen ze dan nog wel echt dicht bij het publiek?"

'Het koekhappen verdwijnt'

STER reclame