Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA)
NOS Nieuws

'VVD-voorstel kan coalitie uiteendrijven'

De verkiezingscampagnes zijn net afgerond en de VVD komt met een voorstel om het Europese asielbeleid af te schaffen. Een plan dat coalitiegenoot PvdA niet wil. Wat doet dit met de coalitie? Politiek verslaggever Joost Vullings over het nieuwe voorstel van de VVD.

De PvdA vindt dit plan onaanvaardbaar. Wordt dit de splijtzwam van de coalitie?

"Dat kan het zeker worden. De VVD wil dat het kabinet dit plan in Brussel aandraagt om andere EU-landen mee te krijgen. Als premier Rutte en de VVD-ministers achter het plan gaan staan, is er een groot conflict in het kabinet."

"Het asiel- en immigratiebeleid is altijd al een achilleshiel in de samenwerking met de PvdA geweest. Onder meer met kwesties als het kinderpardon en het strafbaar maken van illegaliteit. Dus dit is een brisant voorstel van de VVD."

Is dit het begin van de volgende verkiezingscampagne?

"Dat is onwaarschijnlijk. De VVD heeft net een campagne gehouden waarin koers houden en stabiliteit de kernboodschap was van de partij. De inzet is dus om door te gaan met dit kabinet. Het zou vreemd zijn als de VVD vlak na de verkiezingen op ramkoers gaat."

"Waarschijnlijk wil de VVD naast inhoudelijke motieven ook wat kleur op de wangen en meer zijn dan een stempelmachine van het kabinet. Hiermee zal de discussie zeker op gang komen."

Maar de PvdA kan toch niet leven met dit plan?

"Nee, maar bij de PvdA gaan ze ervan uit dat het kabinet dit plan afwijst. Ook denken ze dat er geen Kamermeerderheid voor is. Daar gaan ze overigens bij de VVD ook van uit. In dat geval is er niet zoveel aan de hand. Dan is het een VVD-plan zonder draagvlak."

"Je kan ook zeggen: het is een ideaal punt waarop de VVD en de PvdA hard kunnen botsen, zonder gevolgen. Maar vanwege de gevoeligheid moeten ze wel opletten dat er geen ongelukken komen."

"GroenLinks wil dat er een debat komt over het voorstel. Waarschijnlijk komt dat er ook. Dit is dan een van de eerste debatten voor de nieuwe staatssecretaris Klaas Dijkhoff van de VVD."

Ron Fresen: dit is explosief

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl