Leden van de Oranjevereniging bezoeken Dordrecht ANP
NOS Nieuws Binnenland Koningshuis

'Koningsdag moet goedkoper en creatiever'

"De organisatie van Koningsdag ontkomt niet aan de bezuinigingen", zegt Sylvia Hörmann van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. "We hebben de handen ineen moeten slaan. Het moet allemaal economischer."

Vandaag wordt het programma van Koningsdag 2015 gepresenteerd. Vorig jaar maakte koning Willem-Alexander al bekend dat, anders dan voorgaande jaren, de koninklijke familie één gemeente zal bezoeken in plaats van twee.

Minder vrijwilligers

"De bezuinigingen slaan overal toe en we hebben steeds minder vrijwilligers", vertelde Hörmann in het NOS Radio 1 Journaal. "We moeten dan heel creatief gaan denken."

Dit jaar zal de koninklijke familie een bezoek brengen aan Dordrecht. Een lange wandeling door de gemeente zit er niet meer in, verwacht Hörmann. "Er zal meer op één plek gebeuren. Met allerlei activiteiten kan de hele regio laten zien waar deze goed in is. Het accent komt wat te verliggen, het wordt anders dan bijvoorbeeld de spellencircuits van voorgaande jaren."

Koningsdag valt of staat niet bij koekhappen of wc-pot werpen.

Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen

Het is maar de vraag of er nog gelegenheid is voor het traditionele koekhappen met de leden van de koninklijke familie. "Als je een regio goed wilt neerzetten, is dat niet afhankelijk van koekhappen of met wc-potten werpen, zoals drie jaar geleden gebeurde. Er is veel meer te bedenken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Koningsspelen. Dat is een nieuw element en het is een groot succes."

"Het zal echt een afspiegeling worden van de regio. Sport en spel krijgen dus een plaats, maar ook het economisch belang speelt een rol."

De koninklijke familie brengt op Koningsdag een bezoek aan Dordrecht ANP

STER reclame