Ted Cruz is de eerste officiële kandidaat voor Witte Huis

De Amerikaanse senator Ted Cruz heeft aangekondigd kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen, volgend jaar in de Verenigde Staten. De Republikein maakte zijn kandidatuur bekend via Twitter.

In een filmpje op Twitter zegt hij in Amerika en zijn volk te geloven. "Om Amerika weer groots te maken is een nieuwe generatie van moedige conservatieven nodig. Ik ben er klaar voor die strijd te leiden." 

Cruz is nu senator voor Texas. Zijn vader is een Cubaanse immigrant, en als hij uiteindelijk in het Witte Huis terechtkomt, zou hij de eerste president zijn met Latijns-Amerikaanse wortels. Zijn achterban zit vooral bij de rechts-conservatieve Tea Party.

Financiële regels

Cruz is de eerste die zich officieel kandidaat stelt voor de verkiezingen in 2016. Achter de schermen zijn er al velen die zich warmlopen, maar zo lang zij zich niet officieel kandidaat stellen, hoeven ze nog niet aan de strenge financiële regels voor campagnevoeren te voldoen.

Zo kan een onofficiële kandidaat als Jeb Bush bij een donateur miljoenen dollars binnenhalen, terwijl Cruz per donateur maximaal 5400 dollar (bijna 5000 euro) kan krijgen.

Door zich als eerste te melden kan Cruz nu rekenen op veel media-aandacht. Hij heeft minder tijd gehad om veel geld op te halen voor zijn campagne, maar de senator staat erom bekend goed te zijn in het werven van donateurs. Voor zijn campagnes om senator te worden haalde hij 18 miljoen dollar op.

STER reclame