ANP
NOS Nieuws

Veel minder bezwaren tegen WOZ-waarde

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Huiseigenaren maken veel minder bezwaar tegen de WOZ-waarde van hun woning dan in voorgaande jaren. Grote gemeenten spreken tegen de NOS van 10 tot 35 procent minder bezwaren in vergelijking met 2014.

Op basis van de WOZ-waarde wordt de hoogte van een aantal belastingen vastgesteld. Bij een lagere WOZ-waarde hoeft er bijvoorbeeld minder ozb te worden betaald.

Aan de andere kant kan een hogere WOZ-waarde helpen om een betere prijs binnen te krijgen bij de verkoop van de woning.

Snel tevreden

Bewoners zijn dit jaar al snel tevreden met de inschatting van de gemeente van hun huizenwaarde. Bij veel huizen is de WOZ-waarde namelijk gedaald, terwijl het afgelopen jaar de huizenprijzen licht stegen.

De WOZ wordt namelijk vastgesteld op basis van de waarde begin 2014. "We ijlen een jaar na. Mensen denken al snel dat de WOZ meevalt, omdat de huizenprijzen afgelopen jaar stegen", zegt Jan Vonk, van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen.

Daarnaast maken gemeenten het makkelijker voor burgers om met een telefoontje, zonder officieel bezwaar in te dienen, de waarde te laten aanpassen.

Fouten

Toch kunnen er nog altijd fouten zitten in de WOZ-waarde die de gemeente aan woningen toekent. 61 gemeenten zijn door toezichthouder de Waarderingskamer op de vingers getikt.

Zij moeten nog verbeteringen doorvoeren rond de WOZ-beschikkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl