NOS Nieuws

Eerste zitting over 'wildwest-liquidaties' in Amsterdam

Waar wordt Adil A. van verdacht?

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp begint vandaag het proces tegen de verdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Drie mannen staan terecht voor het doodschieten van Said el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) in december 2012 en het schieten op motoragenten. Acht dagen heeft de rechtbank voor de strafzaak uitgetrokken.

Adil A. (26), Anouar B. (34) en Stefan S. (45) hadden het volgens het Openbaar Ministerie gemunt op Benaouf A. Die wist te ontkomen. Eind vorig jaar werd hij veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een liquidatie in Antwerpen.

De schietpartij in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk een wraakactie voor de moord op de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh. De aanleiding was een verdwenen partij cocaïne van 200 kilo. Het was het begin van de zogenoemde Mocro-war.

Woonboot

De dubbele liquidatie was schokkend omdat de daders met automatische wapens in een woonwijk achter hun slachtoffers aangingen en een groot aantal kogels afvuurden. Woningen en een woonboot werden ook geraakt en zelfs in een kinderkamer werd een kogel teruggevonden.

Ondanks de kogelregen wist Benaouf A. ongedeerd te ontkomen. Zijn vrienden Said el Yazidi en Youssef Lkhorf werden gedood.

Tijdens hun vlucht schoten de daders met hun kalasjnikovs ook nog gericht op motoragenten. Die kwamen met de schrik vrij doordat ze zich lieten vallen. De kogels kwamen in de motoren terecht.

Vierde verdachte

Het OM had nog een verdachte in beeld voor de wildwest-schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Dat was Hamza B., maar die was ongrijpbaar voor het Nederlandse OM, omdat hij naar Marokko was gevlucht.

Toch werd hij daar aangehouden toen hij zijn vriendin van het vliegveld ophaalde. Nederland vroeg Marokko met succes om Hamza B. te vervolgen. Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Tanger hem tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in de dubbele liquidatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl