NOS Voetbal

Thuiswedstrijd voor Van Praag in Wenen

ANP

Michael van Praag beleeft de komende dagen het tweede grote ijkmoment in zijn verkiezingscampagne voor het FIFA-voorzitterschap. Het wordt een thuiswedstrijd voor Van Praag, want bij het UEFA-congres treft de kandidaat dinsdag vooral vrienden en bekenden.

Tot 29 mei strijdt Van Praag om de gunst van nationale bonden, evenals de andere tegenkandidaten, Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hoessein, en uiteraard zittend voorzitter Sepp Blatter. De KNVB-preses heeft te weinig tijd om alle 209 bonden te bezoeken en richt zich daarom op de bijeenkomsten van confederaties. Na het congres van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol in Paraguay is het nu de beurt aan de UEFA in Wenen.

Van Praag heeft mooie herinneringen aan de Oostenrijkse hoofdstad, door de Champions League-overwinning van Ajax onder zijn voorzitterschap in 1995. Wat hij de komende dagen gaat doen heeft weinig te maken met voetbal, maar alles met diplomatie.

Elke kandidaat krijgt de mogelijkheid om het congres toe te spreken. Dat is natuurlijk heel mooi.

Michael van Praag

Het werk in de wandelgangen is de KNVB-voorzitter wel toevertrouwd. "Ik zal al mijn Europese collega's gaan zien en daar zal ik ook absoluut mee gaan praten."

Na de vergadering van het UEFA-bestuur, waar Van Praag lid van is, volgt dinsdag het congres. De vertegenwoordigers van de 54 Europese bonden zullen zich maandag melden in Wenen. De profsectie van de KNVB stuurt directeur Bert van Oostveen, die de campagne van Van Praag leidt, en bestuurssecretaris Mark Boetekees.

"Elke kandidaat krijgt de mogelijkheid om het congres toe te spreken. Dat is natuurlijk heel mooi. Blatter heeft besloten daar geen gebruik van te maken. Hij komt als FIFA-voorzitter", vertelt Van Praag. De Zwitser zal wel het openingswoord doen.

Sepp Blatter heeft drie tegenkandidaten in de voorzittersverkiezing. ANP/NOS

Voor zijn kandidaatststelling moest Van Praag vijf steunverklaringen van andere bonden verzamelen, waarvoor hij putte uit de Europese bonden. Ook de andere tegenkandidaten Luis Figo en prins Ali waren voor hun kandidaatstelling vooral afhankelijk van de UEFA-leden.

Van Praag gelooft dat er van de drie tegenkandidaten uiteindelijk slechts een over moet blijven om echt kans te maken tegen de zittende voorzitter. Daarbij is het vanaf het begin de vraag geweest of er coördinatie is tussen de tegenstanders van Blatter. Zo worden prins Ali en Luis Figo begeleidt door hetzelfde campagnebureau, het Engelse Vero Communications.

Alle drie zijn we bezig om te kijken of er gaten te schieten zijn in het verdedigingsbolwerk van Sepp Blatter.

Michael van Praag

De KNVB-voorzitter zegt dat de tegenstanders van Blatter niet op een hoger niveau, bijvoorbeeld door UEFA-voorzitter Michel Platini, worden aangestuurd. Van Praag: "Een masterplan? Geen idee, ik ben alleen bezig met mijn eigen campagne."

Of er nu coördinatie is of niet, tot nu toe lijkt de strategie met drie tegenkandidaten te werken, ziet ook Van Praag: "Iedereen kan op zíjn gebied proberen mensen op andere gedachten te brengen. Ik kan niet in mijn eentje de hele wereld bereiken en zij ook niet. Alle drie zijn we bezig om te kijken of er gaten te schieten zijn in het verdedigingsbolwerk van Sepp Blatter."

STER reclame