Anass Achahbar te midden van het feestgedruis

Achahbar schiet gretig Feyenoord langs PSV

Feyenoord heeft alsnog een heel klein vraagtekentje achter de aanstaande landstitel van PSV kunnen plaatsen. De pittige confrontatie in De Kuip werd door de Rotterdammers, dankzij twee uitmuntende treffers van Anass Achahbar, met 2-1 gewonnen.

Lex Immers had Feyenoord al na twaalf seconden op voorsprong kunnen zetten. De middenvelder dook na een splijtende pass vlak voor het doel van Jeroen Zoet op, maar leek zelf van de enorme kans te schrikken. Hij raakte de bal niet vol en mikte ruim naast.

Daarna ontspon zich een pittige eerste helft in een behoorlijk tempo, waarbij de ploegen weinig voor elkaar onderdeden. De Rotterdammers namen meer initiatief, maar speelden niet zuiver genoeg om zichzelf in kansrijke positie te manoeuvreren. De voorste linie bleek, zonder Colin Kazim-Richards, ook regelmatig te licht om door de laatste lijn van PSV heen te breken. Een halve omhaal (naast) van Achahbar in de volle zestien van PSV kwam nog het dichtst in de buurt.

Lat bracht redding

Met reactievoetbal kreeg PSV in de omschakeling iets meer ruimte om te voetballen. Memphis Depay maakte daar een keer handig gebruik van; hij zette Kenneth Vermeer halverwege de eerste helft met een schuiver voor het eerst aan het werk. De keeper was attent, maar stond na 38 minuten als aan de grond genageld bij een uithaal van Adam Maher. De lat bracht redding bij de poeier van ruim 25 meter.

Jens Toornstra (r) in duel met Andres Guardado
    Anass Achahbar (r) in duel met Karim Rekik en doelman Jeroen Zoet
    Georginio Wijnaldum (l) in duel met Jordy Clasie
    Georginio Wijnaldum en Luuk de Jong
    Anass Achahbar scoorde twee keer

Met Jean-Paul Boëtius op de rechterflank als invaller voor de fletse Jens Toornstra hoopte coach Fred Rutten na rust meer verrassing en dynamiek in de Feyenoord-aanval te brengen. De eerste mogelijkheid was echter voor PSV. Luuk de Jong was net niet snel genoeg bij de bal bij een gevaarlijke indraaiende vrije trap van Depay.

Achahbar brak na bijna een uur de wedstrijd open. De kleine en behendige aanvaller nam een lange bal van achteruit van Terence Kongolo vanuit de draai ineens op de pantoffel en zag de voortreffelijke volley in de hoek belanden. Depay miste een minuut later bij een snelle break de kans op de 1-1, waarna Achahbar opnieuw schitterde. Hij nam de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied met de borst aan en liet Zoet met een schot in de uiterste rechterhoek voor de tweede keer kansloos.

Vanuit het niets

Vanuit het niets deed PSV ineens weer mee. Depay kreeg van 30 meter zomaar de kans om uit te halen. Hij verraste er Vermeer mee, die toezag hoe de bal een merkwaardige baan aflegde en in de hoek van zijn doel plofte.

In de resterende twintig minuten drongen de bezoekers aan en probeerde Feyenoord vooral te vertragen. De thuisploeg kon niet voorkomen dat PSV vooral uit dode spelmomenten mogelijkheden kreeg, maar echte uitgespeelde kansen waren daar niet bij. Boëtius kreeg er op de break wel een op aangeven van Kazim (ingevallen voor de opgebrande Achahbar), Dat bleef onbestraft, omdat PSV ook in de slotminuten geen echte kans meer kon creëren.