Emotioneel afscheid Farkhunda

In Afghanistan is de vrouw begraven die donderdag in Kabul door een woedende menigte met stokken werd doodgeslagen, omdat ze een koran zou hebben verbrand. Het lichaam van de 27-jarige Farkhunda werd daarna in brand gestoken en later in een rivier gegooid. Dat gebeurde midden op de dag, in het centrum van de hoofdstad. Er zijn berichten dat de politie erbij stond te kijken. 

Inmiddels staat vast dat de vrouw onschuldig was. Een openbaar aanklager heeft na bestudering van de stukken gezegd dat er geen enkel bewijs is dat de vrouw een exemplaar van het voor moslims heilige boek in brand heeft gestoken. "Farkhunda is volledig onschuldig."

Emotioneel

Er zijn dertien mensen gearresteerd, onder wie acht politieagenten. De aanklager heeft toegezegd dat ze zullen worden gestraft. 

Het was een emotionele begrafenis, die uitliep op een manifestatie voor vrouwenrechten. De honderden aanwezigen, onder wie veel vrouwen, vroegen om gerechtigheid. "Vandaag is Kabul in rouw. Afghanistan is in rouw. We willen gerechtigheid voor Farkhunda, haar zaak moet serieus worden onderzocht", zei de mensenrechtenactiviste Alima.  

De kist werd ook door vrouwen naar het graf gedragen, wat in Afghanistan ongebruikelijk is. De vader van Farkhunda had er speciaal toestemming voor gegeven. De vrouw was volgens haar broer een lerares Islamitische Studies. 

De Afghaanse president Ghani heeft de moord inmiddels ook veroordeeld. Hij sprak van "een verschrikkelijke misdaad" en beloofde dat de schuldigen zullen worden gestraft. "We staan niet toe dat menigten mensen lynchen."

Taliban

Geweld tegen vrouwen is in Afghanistan wijdverbreid, maar dit soort aanvallen door een menigte zijn zeldzaam. Vrouwen hadden onder het bewind van de Taliban nauwelijks rechten. Zo mochten ze niet naar school en alleen buitenshuis komen als ze door een man werden begeleid. 

De laatste jaren is er veel verbeterd, met name in de steden. Miljoenen Afghaanse meisjes gaan naar school en vrouwen mogen gewoon werken. 

STER reclame