Herbegrafenis Richard de derde

De kist met de resten van de Engelse koning Richard III is op weg naar zijn laatste rustplaats. Rond het middaguur werd de kist de Leicester University uitgedragen, waar de afgelopen twee jaar onderzoek werd gedaan op de middeleeuwse botten. 

De resten zullen nu een tocht maken langs belangrijke plekken uit de laatste dagen van Richards leven. Zo wordt de plek aangedaan waar hij om het leven kwam in de Slag bij Bosworth en de kerk waar zijn lijk enige tijd werd opgebaard. 

Rozenkrans

De eikenhouten kist die vandaag wordt gebruikt, is gemaakt door een afstammeling van Richards zus, wiens DNA gebruikt werd om de resten te identificeren. Omdat hij meubelmaker bleek te zijn, werd hij gevraagd de kist te maken. 

De beenderen werden afgelopen zondag in de kist gelegd. Kleine botjes werden in linnen zakjes geplaatst die waren gemaakt door de Richard III School in Leicester. De monsters die werden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek zijn in glazen buisjes toegevoegd. 

In de kist is ook een rozenkrans gelegd, omdat Richard katholiek was. De resten werden afgedekt met een lijkkleed met daarop een kruis, een everzwijn en een roos. Die laatste twee symbolen verwijzen naar Richards familiewapen. 

Hoofdwonden

Het skelet werd in 2012 gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. Richard was ooit begraven in de abdij die daar had gestaan, maar de precieze plek was in de loop der eeuwen verloren gegaan. 

Richard was in 1485 omgekomen toen hij zijn troon verdedigde tegen de latere koning Henry VII. Uit onderzoek op zijn beenderen blijkt dat de meerdere hoofdwonden die hij tijdens de veldslag opliep hem fataal werden. 

Gevonden skelet inderdaad van koning Richard III (04-02-2013)

Aarde

De bestemming van de stoet is de kathedraal van Leicester. Daar zal de kist drie dagen worden opgebaard, zodat het publiek een laatste groet kan brengen. Donderdag volgt een herdenkingsdienst voor de gesneuvelde koning. 

De resten worden begraven in een speciaal gebouwde tombe in de kathedraal. In het graf zal aarde worden gebruikt van plekken waarmee Richard een speciale band had: zijn geboorteplaats Fotheringhay, Middleham Castle in Yorkshire waar hij opgroeide en het veld in Bosworth waar hij stierf. 

STER reclame