NOS Nieuws

Rebellen nemen delen derde stad Jemen in

Jemen op rand van burgeroorlog

Houthi-rebellen hebben in Jemen delen van de derde stad van het land veroverd. De milities hebben het militaire vliegveld van de stad Taiz in handen.

In Jemen is een machtsstrijd gaande tussen troepen van de regering van president Hadi en de Houthi's. De sjiitische Houthi's worden gesteund door oud-president Saleh en hebben banden met Iran.

In de zuidelijke stad Taiz zijn duizenden mensen de straat opgegaan om tegen de aanwezigheid van de rebellen te protesteren. De Houthi's schieten in de lucht en proberen de betogers zo uiteen te drijven.

Staatsgreep

In januari namen de Houthi's de hoofdstad Sanaa in. President Hadi, een bondgenoot van de VS, noemde dat gisteravond in een televisietoespraak een staatsgreep.

Een ander deel van Jemen is in handen van al-Qaida. De laatste tijd krijgt ook de soennitische terreurgroep Islamitische Staat voet aan de grond. Vrijdag pleegde IS aanslagen op moskeeën in de hoofdstad Sanaa, waarbij zeker 137 mensen om het leven kwamen.

Vandaag komt de VN-veiligheidsraad in spoedzitting bijeen om over de situatie in Jemen te praten. President Hadi had om het overleg gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl