Stefan Groothuis ANP
NOS Schaatsen

Groothuis van Orie naar Van Velde

Stefan Groothuis vertrekt bij schaatsploeg Lotto-Jumbo en maakt de overstap naar het team van Gerard van Velde. Dat hebben beide ploegen zondag bevestigd.

Groothuis wordt bij beslist.nl ploeggenoot van de gebroeders Mulder. Eerder wist Van Velde al de ervaren Shani Davis aan zich te binden, hoewel er nog gesproken wordt over de invulling.

"Goede gesprekken"

Coach Jac Orie en Groothuis hebben na enkele "goede gesprekken" gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan, meldt de ploeg op de website. Groothuis kwam in 2008 naar de ploeg van Orie. Onder diens vleugels werd hij wereldkampioen sprint en won hij de wereldtitel op de 1000 meter. In Sotsji zette hij de echte kroon op zijn carrière: daar werd hij olympisch kampioen op de 1000 meter.

Groothuis en Orie vieren de olympische titel op de 1000 meter in Sotsji ANP

Mooie jaren

"We hebben hele mooie jaren met elkaar gehad en ik heb altijd met veel plezier met Stefan gewerkt", zegt Orie op de website van Lotto-Jumbo. 

"We hebben hoogtepunten maar ook dieptepunten met elkaar gedeeld. Stefan en ik hebben onlangs met elkaar over de toekomst gesproken en vervolgens hebben we de conclusie getrokken dat het voor beide partijen het beste is als Stefan een nieuwe route kiest. Ik wens hem daarbij alle succes", aldus de coach.

Zaterdag bekende Groothuis al dat hij "goede gesprekken" had gehad met Gerard van Velde. "Misschien is het wel goed voor mij om op een andere manier een uitdaging aan te gaan. Jullie zullen binnenkort wel horen wat het wordt", aldus de olympisch kampioen.

Orie wil niets zeggen over toekomst Lotto-Jumbo
'Ik heb goede gesprekken gehad met Gerard van Velde'

STER reclame