De markt in Market Bosworth Colin Park / Wikimedia Commons - by -sa 2.0

Bij de feestelijkheden rond het herbegraven van de Engelse koning Richard III speelt de Nederlander Jurgen Kruijt een belangrijke rol. Hij leidt de viering in het plaatsje Market Bosworth, waar hij manager is van een groot hotel.

Vanuit die functie heeft hij ervaring met de organisatie van evenementen. "Ik denk dat ze me daarom voorzitter van het ontvangstcomité hebben gemaakt.''

We grijpen de gelegenheid ook aan om te laten zien wat Market Bosworth te bieden heeft.

Jurgen Kruijt

Kruijt ziet het evenement als een festiviteit, ook al gaat het om een begrafenisstoet. "Het is een vorst die ruim vijfhonderd jaar geleden is overleden, dus we grijpen de gelegenheid ook aan om te laten zien wat Market Bosworth te bieden heeft", vertelt hij tegen persbureau ANP.

De processie met de stoffelijke resten van Richard III komt vanmiddag door Market Bosworth, waar de koning in 1485 sneuvelde op het slagveld. In het 2000 inwoners tellende dorp wordt een kleine ceremonie gehouden. 

Toegangskaartje

"We verwelkomen het cortège met de kist van de koning, de bisschop van Leicester en een archeoloog van de universiteit. Ik doe dat samen met een van de schoolkinderen uit Market Bosworth en iemand van de kerkgemeente. En mensen zijn aangekleed zoals in de vijftiende eeuw en begeleiden de stoet", vertelt Kruijt.

Hij verwacht een groot publiek, mogelijk zo'n 10.000 mensen. Market Bosworth is de enige plek waar je geen toegangskaartje nodig hebt om de feestelijkheden  bij te wonen.

Oud landhuis

De Nederlander kwam zestien jaar geleden naar Engeland om daar een jaartje te gaan werken na zijn studie aan de Wageningen Hotel School. Hij bleef langer in het land en tegenwoordig leidt hij het Bosworth Hall Hotel, een hotel met tweehonderd kamers, conferentiefaciliteiten en een spa in een oud landhuis.

STER reclame