Herbegrafenis Richard III

De Engelse koning Richard III krijgt deze week, ruim 500 jaar na zijn dood, alsnog een begrafenis met veel pracht en praal. Archeologen vonden drie jaar geleden de overblijfselen van de koning onder een parkeerplaats in Leicester. 

Vandaag legt zijn kist een uitgebreide route af door de East Midlands. De affuit met de kist van Richard III vertrekt om 11.00 plaatselijke tijd bij de Universiteit van Leicester, waar de afgelopen jaar onderzoek werd gedaan op de resten. 

De tocht gaat onder meer naar de plek waar de koning op 32-jarige leeftijd om het leven kwam: een veld bij Bosworth. Ook zal er halt worden gehouden op plekken waar Richard als koning leefde. De processie eindigt bij de kathedraal van Leicester. Verwacht wordt dat duizenden mensen langs de route zullen staan.

Richard III was twee jaar koning, van 1483 tot 1485. Hij was de laatste Britse monarch die omkwam op het slagveld. Richard werd vermoord tijdens de Rozenoorlogen, een bloedige burgeroorlog tussen de koningshuizen van York en Lancaster.

Richard III kreeg een sobere begrafenis. Tijdens de Reformatie werd zijn graf vernield. Sindsdien was volkomen onduidelijk waar hij begraven lag. Tot zijn botten drie jaar geleden - 500 jaar na dato - na veel speurwerk werden gevonden.

Zijn rol als koning is altijd controversieel geweest. Shakespeare schreef een toneelstuk over Richards leven, waarin hij hem afschilderde als bloeddorstig, machtsbelust en gewetenloos. Dat beeld is lang overeind gebleven. Maar verschillende historici denken dat het beeld van koning Richard III geweld is aangedaan en geloven dat hij direct na zijn dood door zijn opvolger Henry VII bewust is zwartgemaakt, zodat die de steun van de bevolking kon winnen.

Rug

Richards uiterlijke kenmerk, een misvormde rug, leidde ertoe dat archeologen en historici direct na de vondst van het skelet aan de koning dachten. De universiteit van Leicester deed uitgebreid onderzoek en gebruikte een DNA-techniek om vast te kunnen stellen dat hij het inderdaad was. De vondst wordt gezien als één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in de Britse geschiedenis. 

Leicester staat de hele week in het teken van de herbegrafenis. Na de processie vandaag hebben belangstellenden drie dagen de tijd om de koning een laatste eer te bewijzen. Donderdag wordt hij na een speciale mis bijgezet. Dan heeft koning Richard III eindelijk zijn laatste rustplaats gevonden.

Overigens heeft Richards huidige opvolger, koningin Elizabeth, ervoor bedankt aanwezig te zijn bij de ceremonie. Ze laat zich vertegenwoordigen door haar schoondochter Sophie. 

STER reclame