President Hadi (Jemen) geeft een toespraak voor televisie
NOS Nieuws

Veiligheidsraad bijeen om Jemen

De Veiligheidsraad van de VN komt later vandaag in spoedzitting bijeen om de situatie in Jemen te bespreken. Het land staat op de rand van een burgeroorlog.

President Hadi heeft om de zitting gevraagd. De hoofdstad van Jemen, Sanaa, is in januari helemaal ingenomen door Houthi-rebellen.

President Hadi werd toen onder huisarrest geplaatst, maar wist in februari naar de havenstad Aden te ontkomen.

Loyaal

Gisteravond gaf Hadi een toespraak op televisie, waarin hij de machtsovername van de Houthi-rebellen een staatsgreep noemde. Hij zwoer dat de vlag van Jemen ooit weer in het Maran-gebergte zou wapperen, de thuisprovincie van de Houthi's.

Direct na de toespraak van Hadi kwamen de Houthi's met een verklaring waarin ze acties aankondigden tegen veiligheidsdiensten die nog loyaal zijn aan de president.

Drones

De sjiitische Houthi's onderhouden banden met Iran. Gisteren pleegde de soennitische terreurorganisatie IS een aanslag op een moskee in Sanaa waar vooral Houthi's komen. Daarbij kwamen zeker 137 mensen om het leven. IS lijkt in Jemen steeds meer voet aan de grond te krijgen.

Daarnaast is Jemen voor een deel in handen van de terreurorganisatie al-Qaida. In de afgelopen jaren heeft de VS al-Qaida geregeld op het grondgebied aangevallen met drones.

De VS heeft de ambassade in Jemen al gesloten en gisteren werd bekend dat ook nog honderd militairen uit het land worden teruggetrokken. Deze militairen zijn belangrijk voor het bepalen van de doelen van de drones.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl