President Barack Obama EPA

Obama: Netanyahu bemoeilijkt vredesoverleg Midden-Oosten

time icon

President Obama heeft gezegd dat de afwijzing door premier Netanyahu van een Palestijnse staat serieuze vredesonderhandelingen alleen maar verder bemoeilijkt.

Aan de vooravond van de verkiezingen in Israël zei Netanyahu dat hij niets ziet in een Palestijnse staat. Op dat moment leek zijn Likud-partij op een nederlaag af te stevenen. 

De verkiezingsuitslag stelde de opiniepeilers in het ongelijk, want Likud bleef met afstand de grootste fractie in de Knesset.

Zinvol

Netanyahu kwam twee dagen later terug van zijn opmerkingen en zei toen dat een tweestatenoplossing wel een optie is.

In een interview met de Huffington Post gaat Obama in op het telefoongesprek dat hij donderdag met de Israëlische premier voerde. Obama zegt dat hij Netanyahu heeft gezegd dat een tweestatenoplossing de enige manier is waarop Israël kan voortbestaan. 

Ook gaf hij de premier te verstaan dat door diens opmerkingen van vlak voor de verkiezingen veel mensen niet meer geloven dat onderhandelingen nog zinvol zijn.

Gelijkheid

"Deze retoriek van Netanyahu past niet in de tradities van Israël", zei Obama. "De Israëlische democratie is gebaseerd op gelijkheid en een eerlijke behandeling van alle inwoners van het land. En dat is denk ik het beste aan de Israëlische democratie."

"Als dat verloren gaat, dan geeft dat niet alleen munitie aan mensen die niet geloven in een Joodse staat, maar dan wordt ook de betekenis van democratie in het land aangetast", meent Obama.

Obama beloofde samen te blijven werken met de Israëlische regering op het gebied van militaire en inlichtingenoperaties. Hij wilde niet zeggen of de VS de oprichting van een Palestijnse staat via de VN zal blijven blokkeren.

STER Reclame