ANP
NOS Nieuws

Blaricum het duurst, Aalten goedkoopst qua woonlasten

Inwoners van Blaricum, in het Gooi, betalen dit jaar het meest aan woonbelastingen. In Aalten, in de Achterhoek, zijn inwoners het minste geld kwijt. Dat blijkt uit de Atlas van de lokale lasten 2015 van de Rijksuniversiteit Groningen.

In Blaricum betaal je gemiddeld 1198 euro per jaar aan gemeentelijke woonbelastingen. In Aalten is dat ruim de helft minder, met gemiddeld 520 euro.

Dure huizen

Volgens het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat namens de universiteit elk jaar het onderzoek doet, liggen de hoge lasten in Blaricum vooral aan de ozb. Die is niet eens extreem hoog, maar omdat in Blaricum nou eenmaal dure huizen staan, valt de ozb ook hoger uit.

In ruim tweederde van de gemeenten liggen de woonlasten tussen de 600 en 800 euro.

Volgens het COELO valt dit jaar op dat meeste gemeenten de tarieven niet veel hebben verhoogd. "En dat is opvallend omdat gemeenten er dit jaar extra taken hebben bijgekregen zoals zorgtaken," zegt onderzoekster Corine Hoeben. "Dat kost ook geld. En dan verwacht je toch dat de belastingen erg zullen stijgen. Maar de ozb stijgt maar zo'n 2,8 procent." Ook wordt hondenbelasting niet massaal ingevoerd. Er zijn zelfs nog steeds gemeenten die het niet hebben.

Top 5 hoogste bedragen gemeentelijke woonlasten

Blaricum1198,00 euro
Wassenaar1177,00 euro
Bloemendaal1115,00 euro
Laren (NH)1107,00 euro
Bergen (NH)1041,00 euro

Top 5 laagste bedragen gemeentelijke woonlasten

Aalten520,00 euro
Hellevoetsluis527,00 euro
Alkmaar546,00 euro
's Gravenhage547,00 euro
Veenendaal550,00 euro

Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen, al zijn er wel restricties. Zo mogen de opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van onder andere hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staan gemeenten vrij.

Duur toiletbezoek en dure afvalzakken

De afvalstoffen- en rioolheffing in de 393 gemeenten van ons land verschillen ook sterk. Zo betaalt een gezin in Veenendaal, in Utrecht, elk jaar 79 euro voor het toiletbezoek. In Zwartewaterland, in Overijssel, is de rioolbelasting meer dan vier keer zoveel met 375 euro.

In Eemsmond, in Groningen, kost het 82 euro per jaar om je afval aan de straat te zetten. In Wassenaar vragen ze daar maar liefst 433 euro voor. "Dat komt doordat Eemsmond niet alle kosten van het inzamelen van het afval dekt uit de opbrengsten van de afvalstoffenheffing. De meeste andere gemeenten doen dit wel", zegt Hoeben.

Atlas 2015

Toeristen zijn het goedkoopst uit in Strijen, in de Hoeksche Waard. Daar hoeven ze per nacht maar 46 cent te betalen. Een nachtje Haarlemmermeer is het duurst met 5 euro.

Dinsdag verschijnt de nieuwe atlas, maar in het consumentenprogramma Kassa werden vanavond alvast de meest opvallende cijfers getoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl