Minister Asscher (PvdA)
NOS Nieuws

Asscher: wij accepteren discriminatie nooit

Minister Asscher van Sociale Zaken zal discriminatie op de arbeidsmarkt nooit accepteren. Dat zegt hij als reactie op het bericht van de Volkskrant over de arbeidskansen van allochtonen in Nederland. Die zijn vrijwel nergens zo slecht als hier, becijferde de krant op basis van cijfers van Eurostat de OESO.

Van de allochtone beroepsbevolking heeft nog niet de helft (49,5 procent) betaald werk, berekende de krant. Van de autochtonen heeft 77,1 procent een baan. Dat verschil is het één na grootste van Europa.

Alleen in Zweden is het verschil groter, maar dat land neemt veel meer asielzoekers op. Die hebben het veel moeilijker om aan een baan te komen dan arbeidsmigranten.

Jan maakt in Nederland meer kans op een baan dan Mohammed.

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en vice-premier

"Deze cijfers moeten ons allemaal wakker schudden. Er is discriminatie op de arbeidsmarkt: Jan maakt in Nederland meer kans op een baan dan Mohammed", zegt Asscher.

"Je moet je invechten"

Volgens de bewindsman zorgt discriminatie dat toekomstdromen worden gefrustreerd en talent wordt verspild. Hij vindt dat mensen "hoe frustrerend en ingewikkeld" het ook is, niet moeten opgeven en gelijk aangifte moeten doen als ze worden gediscrimineerd.

Vorige week zei premier Rutte tegen dagblad Metro dat hij discriminatie niet kan oplossen. Een deel van de oplossing ligt bij de allochtonen, zei hij: "Ik kan tegen Nederland zeggen: ‘discrimineer alstublieft niet, beoordeel iemand op karakter en kennis.’ Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl