NOS Nieuws

Wat is goedkoper, nu mensen ontslaan of pas na 1 juli?

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Bij dreigend ontslag wordt al volop gekeken naar het nieuwe ontslagrecht, dat op 1 juli aanstaande ingaat. Juristen kijken in opdracht van werkgevers of het goedkoper is om juist nu al iemand te ontslaan, of te wachten tot na 1 juli als er een minder hoge vergoeding betaald hoeft te worden.

Dat zeggen meerdere arbeidsjuristen en de Vereniging van Arbeidsrechtadvocaten, VAAN, tegen de NOS. Bij VAAN zijn zo'n duizend arbeidsrechtadvocaten aangesloten.

Het nieuwe ontslagrecht heeft als doel het ontslaan van mensen eenvoudiger en goedkoper te maken. Nu kan een werknemer soms nog aanspraak maken op een ontslagvergoeding die kan oplopen tot vier of vijf ton. Na 1 juli zijn die vergoedingen aan een maximum gebonden: de zogeheten transitievergoeding bedraagt dan maximaal 75.000 euro.

Dossier

Het bijhouden van een goed dossier wordt onder het nieuwe ontslagrecht essentieel. Om iemand te ontslaan moet de rechter kunnen zien wat de werkgever gedaan heeft zodat een werknemer zich kan verbeteren. Omdat het nu vaak schort aan zo'n dossier, zijn er ook werkgevers die juist voor 1 juli van mensen af willen.

'Het gaat om tactische beslissingen'

Volgens advocaten komt dit laatste veel voor. De juristen die de NOS heeft gesproken, schatten dat de overgrote meerderheid van de werkgevers in Nederland de dossiers van hun werknemers niet op orde heeft.

Werkgevers maken daarom soms nu afspraken. Er wordt bijvoorbeeld afgesproken dat iemand na 1 juli uit dienst gaat, maar nog steeds wel op basis van de kantonrechtersformule, ook al bestaat die dan niet meer. "Vaak doen ze dat omdat er geen goed dossier is opgebouwd", zegt Olav Wagenaar van DAS.

Cijfers

Het is niet bekend hoeveel werkgevers nu om die reden een slechtnieuwsgesprek voeren met hun werknemers. Maar arbeidsrechtadvocaten zeggen tegen de NOS dat ze overal zien hoe het nieuwe ontslagrecht nu al een rol speelt.

Zo zegt Pieter van den Brink, arbeidsrechtadvocaat uit Rotterdam dat hij de afgelopen week een groot bedrijf heeft geadviseerd dat hem had gevraagd om het hele personeelsbestand door te lopen. "Het bedrijf wilde bezien welke overeenkomsten beter voor 1 juli kunnen worden beëindigd, en welke juist pas na 1 juli met nog wat meer dossieropbouw."

Daarbij lijkt het maken van haast de voorkeur te krijgen. "Bij twijfel lijkt het er toch op om het nog voor 1 juli te doen", zegt Van den Brink. "Onbekend maakt onbemind. En ook de beste wetenschapper, advocaat of politicus kan nog niet met zekerheid voorspellen hoe de nieuwe regels in de praktijk uitpakken."

Arbeidsrechtadvocaat Charlotte Dingemans over het nieuwe ontslagrecht

Ontslagvergoeding

Ook het omgekeerde komt veel voor: werkgevers die van plan zijn om mensen te ontslaan, maar daar nog even mee wachten omdat ze na 1 juli minder geld kwijt zijn aan een ontslagvergoeding.

Hanneke Boesveld, jurist bij ARAG Rechtsbijstand, zegt: "We zien de laatste maanden dat werkgevers daar bewust mee bezig zijn. De vergoeding is straks lager dan nu en dat scheelt in de uiteindelijke kosten". Overigens zijn werkgever en werknemer altijd vrij om samen tot een overeenkomst te komen.

Oudere werknemer

Bij de discussie over de totstandkoming van het nieuwe ontslagrecht speelde de positie van oudere werknemers een belangrijker rol. Voor oudere werknemers is afgesproken dat er een overgangsregeling geldt. Vijftigplussers die minimaal tien jaar bij een werkgever in dienst zijn krijgen een extra vergoeding van 1 maand over de dienstjaren die zij na hun 50e in dienst zijn. Dat komt omdat deze groep vaak moeilijker een baan vindt dan jongere werknemers.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland laten in een reactie weten het beeld niet te herkennen.

Vragen of opmerkingen? Mail naar de redacteur: Josephine.Truijman@nos.nl of Heleen.Ekker@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl