ANP XTRA

De Nederlandse pedofiele pater Cornelio werkt nog steeds met kinderen. In Brazilië begeleidt hij kinderen bij het maken van speelgoed, blijkt uit een uitzending van het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek. Het programma, dat vanavond wordt uitgezonden, deed onderzoek naar seksueel misbruik door missionarissen.

Cornelio (90) werkte van 1962 tot 1988 als leider van het katholiek jongerenwerk in Vught. Hij organiseerde kinderkampen en gaf handvaardigheid aan kinderen.

'Eens een pedofiel, altijd een pedofiel'

Drie mannen hebben tegen het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK gezegd dat ze vroeger meerdere keren zijn misbruikt door de pater. Ook zagen ze tijdens kampen hoe hij andere jongetjes misbruikte. Het meldpunt heeft alle klachten gegrond verklaard en de pater zou ook hebben bekend.

De congregatie van de pater beloofde enkele jaren geleden passende maatregelen tegen de man te nemen, maar Cornelio zegt dat hij niets van een straf heeft gemerkt.

Pater Cornelio: 'Dat hele verhaal is kolder'

Volgens de onderzoeksjournalisten van de EO zijn er nog een paar pedofiele paters die niet door hun congregatie worden aangepakt. De congregatie van pater Cornelio wilde niet reageren op de uitzending.

Dit is de Dag Onderzoek, NPO 2, 21.15 uur.

STER reclame