Het Duitse weekblad Der Spiegel reageert in zijn nieuwe nummer met een provocerende cover op de verslechterde verhoudingen tussen Griekenland en Duitsland. In een foto van nazi-officieren voor de Akropolis is bondskanselier Merkel gemonteerd. Ze kijkt tevreden omhoog.

De originele foto dateert uit 1941, toen Duitse en Italiaanse troepen Griekenland hadden bezet. In de drie jaren erna richtten de Duitsers veel vernielingen aan in het land en maakten ze zich schuldig aan oorlogsmisdaden. 

Herstelbetalingen

De bezetting ligt nog altijd gevoelig in Griekenland, vooral nu de twee landen met elkaar overhoop liggen. Athene zegt dat het recht heeft op vele miljarden euro's aan Duitse herstelbetalingen vanwege de oorlog. Duitsland weigert die vooralsnog te betalen, maar stelt tegelijkertijd strenge bezuinigingseisen aan Griekenland, dat in grote financiële nood verkeert.

Het tijdschrift zegt in een commentaar dat het met de fotobewerking iets aan de kaak wil stellen. De vergelijking met Hitlers Derde Rijk is volgens het blad "natuurlijk onzinnig". Maar tegelijk wil het de vraag oproepen of Duitsland niet opnieuw als "egoïstische Europese hegemonie" kan worden gezien.

Onzinnig

De reacties op de fotomontage zijn niet mals. Op Twitter reageren veel mensen woest. Termen als "dom" en "smakeloos" vallen veelvuldig. 

De hoofdredacteur van het weekblad Bild doet een kritische duit in het zakje door een oud-collega aan te spreken die nu voor Der Spiegel werkt: "Zo'n kaft was er bij mij niet doorgekomen!".

Het punt dat Der Spiegel wil maken is duidelijk, zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. "Ze vragen zich af of Duitsland opnieuw Europa overheerst. Nu niet militair, maar economisch. Door een bezuinigingspolitiek op te leggen, terwijl het zelf als exportland profiteert van Europa", zegt hij. "Dat zijn geen gekke vragen. De cover die ze kozen is alleen misschien wat ongelukkig."

STER reclame