Erik Falkenburg heeft NAC Breda op 1-0 gezet

Kostbare zege NAC op slaperig Utrecht

Met dank aan een soms slapende FC Utrecht-defensie heeft NAC in de strijd tegen degradatie in een merkwaardig duel drie kostbare punten uit de Galgenwaard weggesleept. De Brabanders waren grote delen van de wedstrijd de onderliggende partij, maar wonnen wel met 4-3.

FC Utrecht drong de bezoekers vanuit de aftrap terug. NAC mocht van geluk spreken dat het de openingsfase ongeschonden doorstond. Willem Janssen schoot, na een mistrap van Sébastien Haller, al na vijf minuten raak. Zijn treffer werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Even later werd Haller vanaf de achterlijn prima bediend, maar de Fransman mikte van een meter of twaalf naast.

Nadat Kristoffer Peterson had bewezen het doel ook van twee meter nog royaal te missen is en Yassin Ayoub van de rand van de zestien naast had gemikt, nam NAC tegen de verhouding in de leiding. Adnane Tighadouini miste na een steekpassje van Jeffrey Sarpong nog de eerste kans voor de bezoekers, maar na 32 minuten was het raak. Erik Falkenburg werkte de bal in tweeën binnen, met dank aan een ingedutte Utrecht-defensie.

Die luxe duurde anderhalve minuut. Haller zette een blok voor Duplan. Die omspeelde twee verdedigers en schoot de bal langs Jelle ten Rouwelaar.

Erik Falkenburg zet NAC Breda voor de tweede keer op voorsprong
    Edouard Duplan zette FC Utrecht op 1-1
    Robert Maaskant geeft aanwijzingen
    Gevero Markiet (m) werkt de 2-2 binnen

Opnieuw te slapen

Vlak na rust stond Utrecht in het hart van de defensie weer te slapen, waardoor opnieuw Falkenburg ongestoord kon inkoppen. De thuisploeg moest wederom in de achtervolging en gaf gas. Mark Diemers raakte met een knap schot de paal en Haller zocht het doel opnieuw te hoog. NAC kon nu helemaal teruggrijpen op het inmiddels vertrouwde reactievoetbal. Falkenburg had daarmee bijna voor een derde keer succes, maar Ruiter hield hem van een hattrick af.

De druk van Utrecht nam steeds verder toe en de gelijkmaker kon niet uitblijven. Verdediger Gevero Markiet schreef de 2-2 op zijn naam. Hij kopte bij de tweede paal uit een vrije trap raak. Het had er alle schijn van dat de thuisploeg nu kon doordrukken, maar niets was minder waar. NAC rechtte de rug en nam een kwartier voor tijd voor de derde keer de leiding. Nu was het Kenny van der Weg die vlak voor het doel vrij kon inkoppen.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de thuisploeg. Invaller Mats Seuntjens, koud een minuut in het veld, besliste het duel met een knappe schuiver. Rubio Rubin scoorde uit een onoverzichtelijk situatie nog wel de 4-3, waarna NAC met samengeknepen billen de eindstreep haalde. Doelman Ruiter kopte in de extra tijd nog bijna de 4-4 binnen. Het zou een passend slot van een bizarre wedstrijd zijn geweest.