ANP

"Het duo Jip en Janneke bedoelt u?" In de Tweede Kamer wordt vanuit de oppositiepartijen kritisch en soms spottend gereageerd op de benoeming van de VVD'ers Van der Steur en Dijkhoff als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. "Het zijn kansrijke junioren." De Kamerleden reageren anoniem. 

Uit vrijwel alle fracties is kritiek of twijfel te horen vanwege het gebrek aan ervaring van het duo. "Is het ministerie van Veiligheid en Justitie nu ook een stageplek geworden?" De VVD heeft met de keuze niet voor zekerheid gekozen, klinkt het. "Maar ze zouden zich kunnen ontwikkelen tot een goed bewindspersoon." 

Een ander zegt: "Ze hebben geen enkele ervaring met politie en openbare orde. Bovendien ontberen ze bestuurlijke ervaring die toch wel noodzakelijk is op een ministerie met 100.000 man, waarvan 60.000 man politie."

Vertrouwen

"Ha, ha, ha, ha… Een heel bijzondere keuze. Maar de VVD heeft kennelijk vertrouwen in ze". Sommige Kamerleden vermoeden dat serieuze kandidaten niet zijn benaderd "omdat het kabinet toch niet lang meer zit". Of dat kandidaten zelf niet wilden. "Kon de VVD geen betere kandidaten vinden? Kennelijk hebben ze weinig vertrouwen in het voortbestaan van het kabinet." 

Premier Rutte denkt er anders over en spreekt van "twee deskundige bewindslieden met veel ervaring". Hij heeft het "volste vertrouwen dat ook zij zich vol zullen inzetten voor een veilig Nederland".

Politiek gevoel

De VVD zegt dat de keuze op Van der Steur en Dijkhoff is gevallen omdat ze over de juiste politieke antenne beschikken. "En dat is hard nodig op dat ministerie, want de ambtenaren missen politiek gevoel." 

Van der Steur en Dijkhoff waren betrokken bij de gesprekken op het ministerie van Veiligheid en Justitie, die leidden tot het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. Dat kan nog ingewikkeld voor ze worden, denkt een Kamerlid. 

'Teevendeal'

"Op het ministerie wacht hun een zware taak, want ze zijn daar wel pootje gelicht", zegt een Kamerlid over de ervaringen van Van der Steur en Dijkhoff op het ministerie. Het dossier Cees H. is nog niet gesloten, nu de Tweede Kamer een onafhankelijk onderzoek wil. Van der Steur en Dijkhoff hebben daar als Kamerlid vóór gestemd. 

"Het dossier Cees H. wordt nog een zware dobber. Er is een gespreksverslag waaruit blijkt dat Teeven Opstelten iets heeft verteld over de hoogte van de deal. Premier Rutte zei dat het vertrouwelijk was, maar misschien hebben Van der Steur en Dijkhoff het gezien. Dat verslag komt mogelijk weer boven in het onafhankelijk onderzoek."

Een week geleden was er in VVD-kringen nog sprake van de kandidaten Wiebenga, ervaren VVD-politicus, en minister Kamp van Economische Zaken. Het is niet bekend waarom zij het niet zijn geworden.

STER reclame