Gerda van der Kade-Koudijs (rechts) in actie tijdens de Spelen van 1948 ANP

Olympisch kampioene Van der Kade-Koudijs overleden

tijd van publicatie

Gerda van der Kade-Koudijs is donderdag op 91-jarige leeftijd in haar woonplaats Almelo overleden. De oud-atlete was de laatste nog levende winnares van de estafette op de Olympische Spelen van 1948. 

De geboren Rotterdamse boekte haar eerste grote internationale succes in 1946 in Oslo, toen ze op de eerste naoorlogse EK de titel in het verspringen won. Samen met Fanny Blankers-Koen, Martha Adema en Nettie Witziers-Timmer veroverde ze ook Europees goud op de estafette (4 x 100 meter).

Olympisch goud

Haar grootste succes was het olympisch goud op de estafette in Londen in 1948. Ook Blankers-Koen en Witziers-Timmer maakten deel uit van die ploeg, Xenia Stad-de Jong was bij dit kwartet de startloopster. Van der Kade-Koudijs miste tijdens die Spelen bij het verspringen de bronzen medaille op een halve centimeter.

Door de medailleoogst van de 'vliegende huisvrouw' Fanny Blankers-Koen stonden de andere atletes na afloop van die Spelen enigszins in de schaduw. Van der Kade-Koudijs zou daar later over zeggen: "Wij deelden natuurlijk in de vreugde, maar toch meer als decor." 

Van der Kade-Koudijs veroverde in totaal negentien nationale medailles en verbeterde op de estafette (4 x 110 yards en 4 x 200 meter) drie keer een wereldrecord. Van der Kade-Koudijs werd voor haar grote verdiensten voor de sport onderscheiden met het Unie-erekruis van de KNAU.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De gouden 4x100 meter estafette in Londen 1948

STER reclame