Secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie, Pieter Cloo, treedt terug ANP

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie stapt op. Secretaris-generaal Pieter Cloo is tot de conclusie gekomen dat hij met zijn vertrek de nieuwe minister en staatssecretaris "de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken".

Vorige week stapten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven op in de nasleep van de 'Teevendeal'. De discussie spitste zich toe op de manier waarop de Tweede Kamer was geïnformeerd. Eerst had het ministerie geen en later wel een afschrift van de betaling aan de drugscrimineel Cees H.

Goed overleg

Cloo was als hoogste ambtenaar nauw betrokken bij de discussie over het bankafschrift en hij was op de dag dat Opstelten en Teeven aftraden ook bij het overleg tussen de twee bewindslieden en de Kamerleden Van der Steur en Dijkhoff. Zij worden vandaag beëdigd als de nieuwe minister en staatssecretaris op het departement. 

Waarnemend minister Blok zegt dat hij en de secretaris-generaal het besluit samen "in goed overleg" hebben genomen. Cloo blijft in dienst van het Rijk. Volgens Blok speelde bij het vertrek de kwestie van het bankafschrift geen rol. Naar verluidt had Cloo al een langer lopend conflict met andere topambtenaren over een ander onderwerp. 

Premier Rutte beloofde vorige week een commissie die allerlei aspecten van de deal moet onderzoeken. De commissie zal ook kijken naar de cultuur op het ministerie. 

Van der Vlist

Cloo werkte bij het ministerie sinds december 2012. Hij werd destijds benoemd door Opstelten. De functie van Cloo wordt voorlopig waargenomen door Hans van der Vlist. Die is al secretaris-generaal op Onderwijs en zal Veiligheid en Justitie er drie dagen per week bij doen. 

Minister Blok: topambtenaar "in goed overleg" weg

STER reclame