Het Kamerlid Dijkhoff wordt staatssecretaris ANP

De nieuwe staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff wordt met afstand het jongste lid van het kabinet. De 34-jarige jurist Dijkhoff zit sinds 2010 in de Kamer. Hij is al veel langer lid van de VVD. Zowel in de Kamer als in eerdere functies heeft hij zich vooral beziggehouden met juridische onderwerpen.

Samen met zijn collega Van der Steur was hij begin vorige week betrokken bij het overleg met minister Opstelten over de nasleep van de 'Teevendeal'. Van der Steur en Dijkhoff vonden de verdediging van Opstelten niet overtuigend. Nog diezelfde avond stapten Opstelten en staatssecretaris Teeven op. Het is pikant dat Opstelten en staatssecretaris Teeven nu worden opgevolgd door Van der Steur en Dijkhoff. 

Promotie

Dijkhoff werd in Duitsland geboren als zoon van een beroepsmilitair. Na zijn studie rechten in Tilburg werkte hij onder meer als docent recht, onderzoeker en zelfstandig adviseur op het gebied van recht en ict. Hij promoveerde in Tilburg op een onderzoek naar oorlogsrecht. Voor en tijdens zijn Kamerlidmaatschap zat hij voor de VVD ook in de gemeenteraad van Breda, waarvan een tijd als fractievoorzitter. Hij woont nog steeds in die plaats.

Dijkhoff leidde verkiezingscampagnes van de VVD. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar leed de partij fors verlies en ook bij de verkiezingen deze week voor Provinciale Staten leverden de liberalen in. 

Jihadisme

In de Tweede Kamer voerde Dijkhoff onder meer het woord over de aanpak van jihadisme. In het debat daarover leverde hij kritiek op het plan van Opstelten om de vluchtgegevens van alle reizigers op te slaan. De minister trok het voorstel onder druk van de Kamer terug. 

Een van de onderwerpen die Dijkhoff ook behandelde waren de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. En onlangs zette hij vraagtekens bij de herkomst van het geld voor de bouw van een moskee in Gouda. In zijn beginperiode als Kamerlid kreeg hij algemene steun voor een pleidooi om geen subsidie meer te geven aan ontwikkelingsorganisaties die hun directeur meer betalen dan een directeur-generaal op een ministerie.

Carnaval

Klaas Dijkhoff heeft een voorliefde voor mooie, nieuwe dingen en hij draagt graag 'aparte' schoenen. De fervente twitteraar Dijkhoff is ook een enthousiast carnavalsvierder. In 2011 werd hij door lezeressen van Cosmopolitan gekozen als 'meest sterke, slimme en sexy politicus'. 

STER reclame