Fred Teeven (l) keert terug in de Tweede Kamer, Ard van der Steur wordt de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie ANP

Oud-staatssecretaris Teeven keert terug in de Tweede Kamer voor de VVD. Teeven laat weten dat als Ard van der Steur inderdaad minister wordt, hij zijn plaats inneemt. 

Teeven trad vorige week samen met minister Opstelten af. Hij was zelf als officier van justitie vijftien jaar geleden betrokken bij een deal met de crimineel Cees H. en stapte op in verband met de politieke nasleep daarvan.

Crimefighter

De jurist Teeven zat al eerder in de Tweede Kamer, eerst voor Leefbaar Nederland, en later voor de VVD. Die tweede periode duurde van 2006 tot 2010. Daarna was hij staatssecretaris in de kabinetten-Rutte. Hij staat bekend als 'crimefighter'. 

Bij de verkiezingen in 2012 stond Teeven op de vijfde plaats van de kandidatenlijst voor de VVD. Nu Van der Steur uit de Kamer gaat, is Teeven de eerste kandidaat om hem op te volgen. Hij zal van die mogelijkheid gebruikmaken.

Van der Linden

Het komt niet heel vaak voor dat afgetreden bewindslieden nog in dezelfde periode terugkeren als Kamerlid. Oud-staatssecretaris Van der Linden van Buitenlandse Zaken deed het in 1988. Hij stapte op als bewindsman in verband met de paspoortaffaire en werd enkele maanden later weer Tweede Kamerlid.  

STER reclame