ANP

De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur noemt zichzelf een klassieke liberaal. In zijn loopbaan heeft hij zich vrijwel steeds met juridische onderwerpen beziggehouden.

Van der Steur, geboren in Haarlem, studeerde na het atheneum rechten in Leiden. Hij werkte daarna als advocaat en docent burgerlijk recht. Ook was hij eigenaar van een bureau dat advocaten trainde en hij zat voor de VVD in de gemeenteraad van Teylingen en Warmond, waar hij nog steeds woont.

Mediation

In 2010 kwam hij in de Tweede Kamer voor de VVD. Ook daar was zijn voornaamste werkgebied Justitie. Als Kamerlid pleitte hij er onder meer voor om in juridische conflicten vaker gebruik te maken van mediation. En hij zette vraagtekens bij de financiële steun die het ministerie leverde aan de juridische strijd van ex-topambtenaar Demmink. 

Als Kamerlid bemoeide hij zich ook met het verbeteren van de kwaliteit van en het toezicht op de advocatuur. Samen met de PvdA diende Van der Steur (45) een initiatiefwet in om het systeem van kinderalimentatie te herzien.

Debatkampioen

Hij staat bekend als een scherp debater. In 1991 werd hij Nederlands debatkampioen. Van der Steur, die meestal gekleed gaat in een pak met oranje das, komt uit een familie van maatkleermakers. Hij weet veel van etiquette en kledingvoorschriften. Rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander kwam hij daar ook mee in de publiciteit. Op zijn werkkamer in de Tweede Kamer schenkt hij thee uit een kannetje.

STER reclame