ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil nog geen conclusies trekken uit berichten van RTL Nieuws over vlucht MH17. Er zou bewijs zijn dat aantoont dat de Boeing 777 door een Buk-raket uit de lucht is gehaald. De raad wil dat die conclusie eerst door meerdere bronnen wordt bevestigd.

"Dit is een complex tijdrovend proces", laat de Onderzoeksraad weten in een persverklaring. "Daarbij moet van elke bron worden aangetoond wat het verband is met het vliegtuig van Malaysia Airlines, onder meer omdat het vliegtuig is neergestort in een conflictgebied."

RTL heeft forensisch onderzoek laten doen naar munitiedelen uit de wrakstukken van het toestel. Volgens de onderzoekers blijkt uit de chemische samenstelling van de raketstukjes dat ze van een Buk-raket zijn. 

Onderzoek in volle gang

Voor de Onderzoeksraad is dat nog niet voldoende. "Het onderzoek naar de oorzaak van de crash is in volle gang en richt zich op veel meer bronnen dan alleen de scherven", schrijft de raad. 

"Aanvullend onderzoeksmateriaal is daarbij welkom, maar het is van belang dat onomstotelijk wordt aangetoond dat er een relatie is tussen het materiaal en het neergestorte vliegtuig. De Onderzoeksraad zal het materiaal in ontvangst nemen en betrekken in het onderzoek."

Openbaar Ministerie

Ook het OM vindt het nog te vroeg voor conclusies. "Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door een zogenaamd 'joint investigation team', waarin wordt samengewerkt door Nederland, België, Oekraïne, Australië en Maleisië", laat het OM weten. 

"Het onderzoek richt zich op het achterhalen van de oorzaak van de vliegramp en het opsporen en vervolgen van degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Dat onderzoek is nog in volle gang. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken."

STER reclame