RTL: scherven gevonden van BUK-raket

RTL Nieuws zegt dat er voor het eerst duidelijk bewijs is dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne is neergehaald met een Buk-raket. RTL heeft forensisch onderzoek laten doen naar munitiedelen uit de wrakstukken van het toestel.

Correspondent Jeroen Akkermans nam vorig jaar november vanaf de rampplek 10 tot 15 fragmenten voor onderzoek mee. Het materiaal is onderzocht door drie onafhankelijke instituten in Duitsland, Groot-Brittannië en Polen.  

Volgens de onderzoekers blijkt uit de chemische samenstelling van de raketstukjes dat ze van een Buk-raket zijn. Een van die fragmenten is afkomstig van de springkop. 

Akkermans heeft de stukjes eind vorig jaar gevonden in een rompstuk van de Maleisische Boeing 777 bij het dorpje Grabova.

Ik vond dat het tijd was om zelf eens te gaan kijken wat daar tussen de wrakstukken ligt

Jeroen Akkermans

In verschillende landen is vanuit verschillende hoeken naar de stukjes gekeken. Als ze het totaalplaatje bekijken zeggen ze allemaal: het kan alleen de Buk zijn

Jeroen Akkermans

Jeroen Akkermans vertelde in het NOS-Radio 1 Journaal dat hij alle fragmenten heeft gevonden op niet-afgebakend terrein. "Ik kon me niet voorstellen dat ik daarmee het onderzoek zou verhinderen. En in november was niet eens duidelijk of wrakstukken konden worden overgebracht naar Nederland. Ik wilde het een beetje veiligstellen."

Een aantal van de stukjes vond hij er meteen al verdacht uitzien. "Als je een stukje ziet met een Russische letter, dan kun je eigenlijk al zeggen: dat is geen onderdeel van een Boeing."    

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie willen nog geen conclusies trekken. De onderzoeksraad neemt de uitkomst wel mee in het eigen onderzoek naar de ramp. 

Een stukje met een Russische letter, is zeker geen onderdeel van een Boeing.

Jeroen Akkermans
De onderzochte fragmenten uit Oekraïne RTL

Andere onderzoeken

Uit twee recente andere onderzoeken wordt ook geconcludeerd dat een raket vlucht MH17 heeft neergehaald.  

Het Duitse onderzoeksbureau Correctiv en persbureau Reuters hebben onafhankelijk van elkaar ooggetuigen in het rampgebied in Oost-Oekraïne ondervraagd. Die wonen in het dorpje Snizhne en zagen op 17 juli in de middag dat een Buk-raket werd gelanceerd. Dat zou zijn gebeurd van een veldje langs de spoorlijn ten noorden van het dorp.    

De getuigen hebben volgens Correctiv en Reuters verteld over lawaai, explosies en dikke zwarte rook. Kort daarna vielen wrakstukken uit de lucht.  

Uitgelekte foto's

Een Oekraïense website heeft onlangs uitgelekte foto's gepubliceerd van wrakstukken die zijn overgebracht naar de vliegbasis Gilze-Rijen. Daarop staan stukken van de cockpit van de Maleisische Boeing. Zichtbaar zijn metalen deeltjes die waarschijnlijk afkomstig zijn van een raket. Het is onduidelijk wie de foto's heeft laten publiceren. 

Anderhalve week geleden mochten nabestaanden een deel van de wrakstukken op de vliegbasis bekijken. Ook de pers heeft op de vliegbasis gekeken, maar de journalisten kregen de cockpit niet te zien. 

Bij de vliegramp met de MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Het vliegtuig zou uit de lucht zijn geschoten met het BUK-M1 raketsysteem @NATOsource / Twitter

STER reclame