ANP

Nu alle stemmen geteld zijn en de uitslagen berekend kan de balans op alle vlakken worden opgemaakt. Welke dingen vallen op in de uitslagen, waar gingen de meeste mensen stemmen, waar de minste? Een overzicht.

Opkomst

De meest trouwe kiezers wonen in de Gelderse gemeente Rozendaal, daar bracht 75,4% van de kiesgerechtigden een stem uit. De gemeente wordt gevolgd door Haren en Staphorst. Rotterdam voert de lijst aan van gemeenten waar de opkomst het laagst was. Slechts 35,5% van de kiesgerechtigden ging daar naar de stembus. 

Landelijk lag de gemiddelde opkomst op 47,5%. In 2011 was dat 56%. Friesland was de provincie met de hoogste gemiddelde opkomst (53,1%). Noord-Brabant had de laagste gemiddelde opkomst (43,6%).

Hoogste en laagste opkomst

Hoogste opkomstPercentageLaagste opkomstPercentage
Rozendaal75,4%Rotterdam35,5%
Haren68,4%Rucphen36,1%
Staphorst64,7%Tilburg
36,9%
Reimerswaal64,6%Schiedam38,4%
Zuidhorn64,5%Den Helder39,0%

Opvallend grote winnaars

In een aantal gemeenten zijn flinke uitschieters te zien, plekken waar partijen een absolute meerderheid haalden, of juist enorm verloren. Opvallend is bijvoorbeeld de overwinning van de partij van Jos van Rey in Roermond. De Volkspartij Limburg werd daar de grootste, met 17,4% van de stemmen. In heel Limburg haalde deze partij in totaal 2,4% van de stemmen.

Er was een gemeente waar een partij meer dan 50% van de stemmen haalde, in Tubbergen (Overijssel) gingen veruit de meeste stemmen naar het CDA. 56,2% van de kiezers stemde daar op de christen-democraten. Andere christelijke partijen behaalden ook enkele grote overwinningen. Zoals in Urk waar de SGP 45,2% van de stemmen kreeg of Aalburg waar de combinatie CU/SGP 42,5% haalde.

In Maastricht zijn er trouwens twee winnaars, SP en PVV haalden daar allebei 6.240 stemmen.

PvdA verliest overal, vooral in Oost-Groningen

In geen enkele gemeente heeft de PvdA meer stemmen gehaald dan vier jaar geleden. In de lijst met 10 gemeenten waar de PvdA het meest verloor staan negen gemeenten in Oost-Groningen. 

Het meest verloor de PvdA in Pekela (-20,5%). In Urk verloor de PvdA het minst (-0,2%) maar dat is relatief, want de partij kreeg daar slechts 15 van de in totaal 12.749 uitgebrachte stemmen.

Interactieve kaart met uitslagen

VVD en CDA

De VVD scoorde het hoogst in het Noord-Hollandse Laren. Daar kreeg de partij 38,6% van de stemmen. Het minst kon de VVD rekenen op de kiezers in Urk. Slechts 98 Urkers (1,4%) stemden daar op de coalitiepartij. In totaal is de VVD in de helft van de provincies de grootste geworden.

In Tubbergen was het CDA dus de grootste winnaar, het laagste percentage stemmen voor het CDA was in Amsterdam, daar kregen ze slechts 3,3% van de stemmen. Ook in Utrecht en Diemen waren de christen-democraten niet populair. Ten opzichte van vier jaar geleden won de partij het meest in Schinnen. In Maasdriel verloren ze het meest.

Meer blanco en ongeldige stemmen

Er werden gisteren in totaal 35.818 blanco of ongeldige stemmen uitgebracht. Dat zijn er bijna 15.000 meer dan bij de vorige Statenverkiezingen, toen waren het er 20.853. Dat was toen 0,3% van alle uitgebrachte stemmen, dit jaar was dat 0,6%. 

In het Limburgse Vaals zijn procentueel de meeste ongeldige stemmen uitgebracht; 1,7% van de stemmen was ongeldig. In vijf gemeenten waren alle stemmen geldig. Dat waren Schiermonnikoog, Almere, Leusden, Hellevoetsluis, en Gulpen-Wittem. 

STER reclame