Jackson Martínez, spits van Porto
NOS Voetbal

Porto en Monaco, surprises in CL-kwartfinales

Te midden van de acht kwartfinalisten in de Champions League zijn de namen van FC Porto en AS Monaco zonder twijfel de meest opvallende. In 2004 stonden ze nog tegenover elkaar in de finale, die Porto met 3-0 won. Sindsdien reikte alleen Porto nog één keer tot de kwartfinales.

Waar de Portugezen de laatste jaren nog wel regelmatig actief waren in het miljoenenbal, ging het bergafwaarts met Monaco. De club degradeerde in 2011 zelfs naar het tweede niveau. Met hulp van de kapitaalkrachtige Rus Dmitry Rybolovlev klom Monaco uit het dal.

Verdediging

De terugkeer bij de beste acht ploegen van Europa is daarvan het bewijs. Monaco moet het dit jaar vooral hebben van de ijzersterke verdediging en een uitblinkende doelman Danijel Subasic. In de groepsfase incasseerden de Fransen slechts één tegengoal.

Zelf scoorde Monaco maar vier keer, maar het was voldoende om groepswinnaar te worden. In de achtste finales verraste Monaco door in Londen met 3-1 te winnen van Arsenal. In eigen huis werden de Monegasken aan het wankelen gebracht. De 2-0 nederlaag volstond echter om in het toernooi te blijven.

CL: AS Monaco-Arsenal

Porto

In de Portugese competitie moet Porto vooralsnog genoegen nemen met de tweede plaats (de ploeg staat na 25 duels vier punten achter koploper Benfica), maar in de Champions League stoomt Porto zonder problemen door.

In de groepsfase is afgerekend met Sjachtar Donetsk, Athletic Bilbao en BATE Borisov. Het Zwitserse Basel was in de achtste finales slachtoffer van de Portugese dadendrang. De laatste keer dat Porto de kwartfinales haalde was in het seizoen 2008-2009, toen Manchester United te sterk was.

CL: FC Porto - FC Basel

Selectie

In samenwerking met de investeerders van Doyen Sports haalt Porto vaak de juiste spelers naar Portugal. Zo werd Radamel Falcao in 2009 opgevist in Argentinië, om vervolgens twee jaar later voor 40 miljoen euro te worden verkocht aan Atlético Madrid.

In Japan ontdekten de scouts in 2008 de Braziliaanse aanvaller Hulk. Na vier jaar en veel goals verkaste Hulk in 2012 voor 50 miljoen euro naar Zenit St.Petersburg.

  • EPA
    Radamel Falcao werd door FC Porto naar Europa gehaald
  • AFP
    De Braziliaan Hulk verkaste voor vele miljoenen van FC Porto naar Zenit
  • EPA
    Aanvaller Jackson Martínez is een van de huidige groeibriljanten bij FC Porto
  • AFP
    Yacine Brahimi scoort uit een vrije trap namens FC Porto tegen Basel
  • AFP
    Porto-verdediger Danilo zou al een contract hebben getekend bij Real Madrid

Ook de huidige selectie huisvest weer enkele groeibriljantjes, spelers die in de komende jaren zonder twijfel voor veel geld naar Europese topclubs zullen verhuizen. De Colombiaanse spits Jackson Martínez bijvoorbeeld, die in zes Champions League-duels al vijf goals maakte.

Of middenvelder Yacine Brahimi, die eveneens al op vijf treffers staat. En de Braziliaanse verdediger Danilo heeft volgens de Portugese media zelfs al een contract getekend bij Real Madrid. Transfersom: 30 miljoen euro.

Loting

FC Porto en AS Monaco zitten dus vrijdag in de koker voor de loting van de kwartfinales. De andere clubs zijn FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Bayern München, Juventus en Paris Saint-Germain.

Bij de loting voor de kwartfinales worden ploegen uit hetzelfde land niet meer gescheiden. Vorig jaar was FC Barcelona-Atlético Madrid een van de affiches. De loting is vrijdagmiddag om 12.00 uur in het Zwitserse Nyon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl