Zonsverduistering op 4 januari 2011, ook in Nederland
NOS Nieuws

'Zonsverduistering toch goed te zien'

De zonsverduistering, morgen, is waarschijnlijk toch goed te zien. De verwachte wolkenvelden en buien lossen volgens nieuwe weermodellen eerder op. Wat overblijft, bereikt ook nog eens later de lucht boven het vasteland.

Weerbureau Weerplaza gaat ervan uit dat de eclips in het grootste deel van het land goed te zien is. Wel kunnen er nog wat wolken hangen, maar die zijn waarschijnlijk niet dik genoeg om het zicht op de zon te ontnemen.

Het is nog wel spannend of mensen in het zuiden en oosten van Nederland de zonsverduistering kunnen zien, omdat de mist en bewolking daar mogelijk langer blijven hangen. "Het kan tegenvallen, maar het kan ook reuze meevallen", aldus Weerplaza.

Waar is de zonsverduistering goed te zien en waar niet?

Eclipsbrillen

Morgenochtend vanaf 09.30 uur schuift de maan langzaam voor de zon. Een uur later is het hoogtepunt van de eclips; dan is de zon voor 81 procent afgeschermd door de maan. Om 11.52 uur is het schouwspel voorbij.

Vanwege de naderende zonsverduistering is een run ontstaan op eclipsbrillen. Door zo'n bril kunnen belangstellenden veilig langere tijd naar de zon kijken. Een opticienketen heeft 200.000 gratis exemplaren weggegeven en ook bij webshops en sterrenwachten is de vraag naar eclipsbrillen groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl