De Russische president Poetin en Tibilov, de leider van Zuid-Ossetië, in het Kremlin

Internationale kritiek op Russisch verdrag met Zuid-Ossetië

Rusland heeft vandaag een samenwerkingsverdrag gesloten met de Georgische regio Zuid-Ossetië. Rusland gaat met de regio samenwerken op militair en economisch gebied. Dat leidt tot woede van Georgië en de internationale gemeenschap.

Volgens Georgië is het een volgende stap naar de annexatie van de regio door Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben laten weten het verdrag niet te erkennen.

NAVO

Ook de NAVO erkent het verdrag niet, laat secretaris-generaal Jens Stoltenberg weten. Volgens Stoltenberg schendt Rusland de soevereiniteit en territoriale integriteit van Georgië. Ook gaat het verdrag volgens hem in tegen het internationaal recht.

"Dit zogenaamde verdrag belemmert de pogingen van de internationale gemeenschap om de veiligheid en stabiliteit in de regio te verbeteren", schrijft Stoltenberg in een verklaring.

Oorlog in 2008

Na de oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 scheidden de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië zich af van Oekraïne, met steun van Rusland. De internationale gemeenschap ziet de regio's nog als deel van Georgië.

Rusland sloot vorig jaar een soortgelijk verdrag met Abchazië. Dat leidde tot protesten in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl