Dick Advocaat Pro Shots

"Eigenlijk is het geweldig", zegt Dick Advocaat over zijn eerste dagen bij zijn nieuwe werkgever Sunderland. "Je ziet al bij de ontvangst hoe groot de club is. Goed georganiseerd. De academie waar ze trainen is nog maar vijf jaar oud. Dat ziet er geweldig uit. Het stadion heb ik nog niet gezien, maar dat schijnt ook geweldig te zijn. Ja, de eerste twee dagen waren goed."

Geen verrassing

Advocaat bereikte afgelopen maandag een akkoord om de club de laatste maanden van het seizoen onder zijn hoede te nemen. Het aanbod van Sunderland kwam niet als een verrassing voor Advocaat.

De afgelopen weken was hij al in gesprek met The Black Cats. Het wachten was op het moment dat Sunderland trainer Gus Poyet de laan uit zou sturen. "Ja", beaamt Advocaat. "Alleen had ik gedacht dat ze het eerder zouden doen, maar dat deden ze dus niet."

Niks te verliezen

"Poyet was een trainer die heel erg op zichzelf was gericht. Ze zochten nu iemand met ervaring, die wel weet wat er te koop is. Voor deze periode durfden ze geen risico te nemen met een onervaren trainer", weet de 67-jarige Hagenaar. Twijfel heeft hij niet gehad toen hij van de belangstelling op de hoogte werd gebracht. "Nee. Wat heb ik te verliezen? Niets. Ik vind het hartstikke leuk om te doen en die salarissen die ik dan lees, daar klopt helemaal geen bal van. Dat was voor mij helemaal niet belangrijk."

De opdracht van Advocaat is simpel: Sunderland behoeden voor degradatie. In de Engelse pers wordt er echter al druk gespeculeerd over zijn toekomst. Maar Advocaat is stellig; zelfs als hij Sunderland in de Premier League houdt, is van een langer verblijf geen sprake. "Nee hoor, want als ik de berichten hier hoor en lees zijn ze al met een jongere trainer bezig. Normaal gesproken ben ik hier maar twee maanden. In principe wel."

Zware klus

Zaterdag moet Sunderland op bezoek bij West Ham United. Advocaat heeft de pech dat zijn selectie de nodige geblesseerde spelers telt. "Kijk, in principe hebben we gewoon een redelijk elftal, als iedereen fit is. Maar John O'Shea en Sebastian Larsson bijvoorbeeld, die hebben nog niet getraind deze week, maar die moeten zaterdag wel spelen omdat de groep vrij klein is."

Voor Advocaat is het zaak deze wedstrijd te overleven want door het interlandweekeinde volgende week wordt er bijna twee weken niet gespeeld. "Daarna heb je de derby tegen Newcastle United, dus dan hoop je dat er weer een paar spelers terug zijn."

Voor Sunderland, de huidige nummer zeventien in de Premier League, is het belangrijk om op het hoogste niveau te blijven spelen. Daar is Advocaat zich wel van bewust: "Kijk ze hebben een stadion waar 50.000 mensen in kunnen, met alles erop en eraan. Als je het verschil ziet wat je krijgt aan tv-gelden als je degradeert, dat is enorm. Ik heb de spelers ook voorgehouden of ze in de Championship willen spelen. Iedereen wil toch in de Premier League spelen? Je wil er toch bij horen?"

STER reclame