Duitse taxichauffeurs protesteerden in juni vorig jaar tegen Uber AFP

UberPOP in heel Duitsland verboden

tijd van publicatie

De taxidienst UberPOP is vanaf nu in heel Duitsland verboden. Een rechter in Frankfurt heeft het verbod uitgesproken in een zaak die was aangespannen door een branchevereniging van taxichauffeurs. 

UberPOP is een dienst van Uber waarbij particuliere chauffeurs zonder vergunning klanten rondrijden. Dat kost minder dan de helft van een taxirit.

Uber mag van de rechter geen ritten aanbieden als de chauffeur van dienst niet de juiste papieren heeft. De uitspraak geldt niet voor de diensten van Uber waarbij ritten worden aangeboden met mensen met een vergunning, zoals Uber Taxi en Uber Black.

Hoger beroep

Uber heeft al laten weten dat UberPOP in de lucht blijft tot de volledige uitspraak openbaar gemaakt is. De taxidienst is niet van plan zich neer te leggen bij de uitspraak, zegt Uber-manager Fabien Nestmann. "Dit verbod druist in tegen het Europese recht om een dienst aan te bieden. We hebben daarom ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie. En we gaan tegen de uitspraak van de rechter in Frankfurt in hoger beroep."

"We vinden het jammer, maar dit betekent niet dat we de Duitse markt verlaten. Onze reguliere diensten zijn nog gewoon beschikbaar, en in de tussentijd werken we aan een alternatief voor UberPOP."

Aangevallen

Tegen Uber lopen verschillende rechtszaken. Ook in Nederland is de dienst verboden. Maar UberPOP-chauffeurs trekken zich daar niet veel van aan. 

Het komt geregeld tot confrontaties met reguliere taxichauffeurs. Vorige week werden meerdere UberPOP-chauffeurs aangevallen met onder meer boksbeugels en hamers.

STER Reclame