In Tunesië is het archeologische museum Bardo aangevallen door gewapende mannen. Er zijn zeker acht doden, onder wie zeven buitenlanders. Lokale media zeggen dat het gaat om toeristen uit Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Spanje. 

23 gewonden zouden zijn opgenomen in een ziekenhuis in Tunis. Dat zou gaan om voornamelijk Italianen, Britten, Spanjaarden, Polen en Fransen.

Er zouden ook mensen gegijzeld worden. Onder hen zijn waarschijnlijk kinderen. Onbevestigde berichten melden dat het om zo'n honderd mensen gaat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan nog niet zeggen of er Nederlanders bij zijn. 

Bij het begin van de aanval zouden er ongeveer 200 mensen in het nationale museum zijn geweest. 

Volgens correspondent Sander van Hoorn is de situatie chaotisch en wordt er nog steeds geschoten.

Twee mannen

Op het complex bevindt zich ook het parlement. Het parlement was in zitting bijeen en is ontruimd. 

Tunesische militairen hebben het complex omsingeld. Autoriteiten denken dat er nog twee gewapende mannen binnen zijn. Eerder was er sprake van drie mannen. Of de derde man is neergeschoten is niet bekend.

Op dit moment wordt het gebouw bestormd door veiligheidstroepen. 

Kalasjnikovs 

Volgens een journalist van het Tunesische radiostation Mosaique FM openden drie terroristen het vuur op toeristen die uit een bus stapten. 

Daarna zouden de drie daders de rest van de ongeveer veertig toeristen uit de bus in het museum hebben gegijzeld. Volgens de journalist beschikten de terroristen over granaten en kalasjnikovs. 

De identiteit en de motieven van de aanvallers zijn nog onduidelijk. De aanslag is een dag nadat de Tunesische veiligheidsdiensten de dood hadden bekendgemaakt van een Tunesische terreurverdachte in buurland Libië.  

In Tunesië begon in januari 2011 de Arabische Lente, de volksopstand die in veel landen in het Midden-Oosten werd onderdrukt en tot chaos en terreur leidde. Het land probeert met alle mogelijke middelen het terrorisme buiten te houden.

Veel IS-strijders zijn Tunesisch. Vorige maand alleen al werden er 32 opgepakt.

In het Bardo-museum in Tunis zijn belangrijke kunstschatten verzameld uit de oudheid. De Romeinse mozaïeken van het museum, onder meer afkomstig uit Carthago, behoren tot de belangrijkste in de wereld. 

STER reclame