Amber Alert (fictieve persoon)
NOS Nieuws

Zeven jaar Amber Alert, met wisselend succes

Na de vermissing van de 9-jarige Issa, gisteren, werd voor de 21e keer een Amber Alert ingezet. Nederland heeft dat landelijke waarschuwingssysteem sinds 2008. Gemiddeld zijn er dus drie Amber Alerts per jaar.

Bij het allereerste Amber Alert in Nederland, op 14 februari 2009, werd de impact van de waarschuwing gelijk duidelijk. De 4-jarige Lorenzo was binnen een uur weer terecht. Medewerkers van een wegrestaurant herkenden het jongetje, nadat ze op grote schermen foto’s van hem hadden gezien.

Zo ging het in nog vijf gevallen. Agenten, conducteurs of oplettende burgers die het Amber Alert op hun mobieltje hadden ontvangen, konden razendsnel een einde maken aan de vermissing. In negen zaken, waaronder die van Issa, duurde de vermissing langer.

Levensbedreigend

De criteria voor een Amber Alert zijn streng. Het wordt alleen verstuurd als een kind jonger is dan 18 jaar of als de politie de situatie als levensbedreigend inschat. Ook kan een Amber Alert worden ingezet als een kind is ontvoerd door een onbekende.

Zulke zaken lopen soms slecht af. Zes kinderen voor wie een Amber Alert is uitgegeven, werden later dood teruggevonden. Dat gebeurde voor het eerst in 2010, bij de 12-jarige Milly Boele. Ze werd op 10 maart ontvoerd door haar buurman en diezelfde avond gedood. Een dag later werd het Amber Alert verstuurd. Te laat, vonden directeur Hoen en minister Hirsch Ballin van Justitie achteraf.

Ook naar Jennefer van Oostende (10, vermoord), Anass Aouragh (13, pleegde zelfmoord) en de broertjes Ruben (9) en Julian (7) werd na een Amber Alert nog intensief gezocht. Een jongen van 10 uit Luttelgeest die in februari 2012 was vermist, bleek door het ijs te zijn gezakt. Zijn lichaam werd na vijf dagen gevonden.

Milly Boele werd in maart 2010 vermoord door haar buurman

Bereik 12 miljoen

In Nederland krijgen meer dan 2,5 miljoen mensen een bericht als een Amber Alert wordt uitgevaardigd. Dat is nog maar de eerste stap. Een foto van het vermiste kind wordt vervolgens gedeeld op sociale media, getoond op grote borden en gepubliceerd door landelijke media. Soms worden ook matrixborden boven de snelweg gebruikt. In totaal bereikt een Amber Alert bijna 12 miljoen mensen.

Dat is ook de kracht ervan, zegt de politie. Die wil het Amber Alert ook in de toekomst alleen gebruiken bij zaken met een hoog risico voor de veiligheid van het kind. "Want als een Amber Alert ook zou worden ingezet bij vermissingen met minder risico, dan verdwijnt het speciale effect van het systeem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl