Philips-topman Tas spreekt over tech en gezondheid op SXSW
NOS Nieuws

Lagere zorgkosten door een pleister?

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Zijn dochter heeft diabetes en zijn 82-jarige vader kan nog net aan thuis blijven wonen. Jeroen Tas, topman van de gezondheidsdivisie van Philips, vertelt openhartig over zijn privésituatie aan het publiek op het SXSW-festival in Austin.

Zorg is een belangrijk thema geworden voor tech-bedrijven die producten maken voor consumenten. Dat is niet alleen omdat het nobel is om met innovatieve producten de mens gezonder te maken, maar ook omdat de afzetmarkt groot is: iedereen wil een goede gezondheid.

Meer meten

Als het aan bedrijven als Philips ligt, gaan kleine gadgets steeds meer en constant vitale gegevens meten. Zo kunnen ziektes in een eerder stadium worden opgespoord of zelfs worden voorkomen.

Tas laat de zaal een groot uitgevallen pleister zien. Die meet onder meer hartslag, ademhaling, temperatuur en stressniveau. Giel Beelen had zo'n pleister ook op tijdens zijn succesvolle wereldrecordpoging radiomaken.

Ook de directeur heeft een zorgpleister

De gemeten gegevens worden bewaard op de smartphone, die ze doorstuurt naar een centrale. Als de computer van de centrale iets vreemds opmerkt, gaat er een belletje af. Zo kunnen medici in een vroeg stadium ingrijpen en ernstige problemen voorkomen.

Minder kosten

Ook de sociale kring moet een rol spelen als zorg-gadgets straks meer gebruikt worden. Een familielid van een patiënt krijgt bijvoorbeeld een berichtje als blijkt dat medicijnen niet zijn ingenomen of als de patiënt niet uit bed komt. Doktoren zijn pas in een later stadium nodig, wat kosten scheelt.

Tas zegt dat zulke technologie het aantal ziekenhuisopnames met 30 tot 50 procent vermindert.

Philips is een sponsor van SXSW en heeft in heel Austin informatiestands staan

Dat de gemeten gegevens naar een centrale computer worden gestuurd, heeft voor- en nadelen.

Het belangrijkste voordeel is dat computers veel sneller chocola kunnen maken van veel meer variabelen. Volgens Philips kunnen mensen zo'n zeven variabelen tegelijk verwerken (IBM zei dat eerder ook al); computers verwerken met gemak honderden variabelen.

Ook kan de nieuwste computersoftware patronen herkennen in de gemeten gegevens en die vergelijken met de gegevens van duizenden anderen. Dat maakt het mogelijk om het verloop van een ziektebeeld beter te voorspellen.

Privacy

Maar waar gegevens van veel mensen centraal worden verzameld, liggen privacybezwaren op de loer. Weinig mensen zullen het op prijs stellen als gegevens in handen komen van medicijnfabrikanten, die wellicht gerichte advertenties tonen op basis van iemands ziektebeeld.

De gebruiker moet permissie kunnen geven.​

Philips-topman Tas over het delen van medische gegevens

"We moeten ervoor zorgen dat de eigenaar van de gegevens de sleutel heeft en gegevens kan uitwisselen, bijvoorbeeld met de huisarts", zegt Tas. "De gebruiker moet permissie kunnen geven.​"

De weg naar medicijnfabrikanten sluit Tas niet af. "Als iemand zijn medicatie wil laten optimaliseren door de fabrikant, dan moet de patiënt kunnen aangeven dat de gegevens gebruikt mogen worden. Als ze de gegevens puur voor marketing willen gebruiken, dan moet je kunnen zeggen, even niet. De keuze ligt uiteindelijk bij de patiënt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl