Billy Beane in het clubhuis van de A's voor een wedstrijd in 2014
NOS Voetbal

Moneyball-legende gaat AZ adviseren

Billy Beane is een legende in het Amerikaanse honkbal. Als scout en manager van Oakland Athletics wist hij met beperkte middelen topteams te formeren. En die kennis komt nu naar Alkmaar, want Beane is de nieuwste clubadviseur van AZ.

Beane moet de club helpen met topsportbeleid en innovatie, de terreinen waarop de voormalige honkballer furore maakte in de MLB. Bij de A's ontwikkelde hij een systeem waarbij spelers puur worden beoordeeld op statistieken. Beane haalde op basis van die informatie spelers die door andere clubs niet begeerd werden, maar bij Oakland een ijzersterke ploeg vormden.

Zijn aanpak werd bekend als de 'Moneyball'-aanpak. Inmiddels werken sportploegen over de hele wereld volgens het principe van Beane, maar AZ heeft de man zelf aan zich verbonden.

"Voor mijn komst naar AZ waren ze hier in Alkmaar al langer geïnteresseerd in het Moneyball-principe", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn, zelf oud-speler en bondscoach van de Nederlandse honkbalploeg. "Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden, was hij direct enthousiast over deze functie bij AZ."

AZ heeft goede verwachtingen van de samenwerking met Beane, die al sinds 1998 manager in Oakland is. "Hij heeft als geen ander aangetoond om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs. Hij gaat ons vanuit Amerika van advies voorzien, maar zal ook naar Alkmaar komen", zegt Eenhoorn.

Beane blijft op de eerste plaats manager van de A's, maar heeft wel zin in zijn nieuwe bijbaan. "Ik zie ook veel parallellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan. Ik hou van voetbal, dus ik zie dit als een mooie stap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl