NOS Nieuws

Koning roemt standvastige Denen

Willem-Alexander: Denemarken voelt als thuis

Willem-Alexander heeft tijdens het staatsbanket zijn bewondering uitgesproken voor de Deense reactie na de aanslagen in Kopenhagen van vorig maand. "De manier waarop de Denen reageerden, heeft diepe indruk gemaakt in Nederland", zei hij bij een staatsbanket tegen koning Margrethe.

"Deze stad werd hard geraakt door een genadeloze aanslag op de vrijheid van meningsuiting en op de Joodse gemeenschap", zei de koning. "Denemarken hield de rug recht. Ondanks de schok, het verdriet en de bezorgdheid liet men zich niet provoceren. Deze burgermoed dwingt respect af."

Nuchterheid

Willem-Alexander zei verder dat Denemarken en Nederland met dezelfde moeilijke problemen worstelen. "Hoe moet een vrije, open samenleving reageren op mensen die haar het liefst willen vernietigen? Het lijkt soms onmogelijk verschillende meningen en belangen op één lijn te brengen.

"Denemarken en Nederland kunnen elkaar in deze discussie helpen, omdat er zo veel is dat ons bindt. We delen een bepaalde mentaliteit: nuchterheid, zelfironie en een afkeer van dikdoenerij."

Denemarken voelt voor mij en mijn vrouw als een thuis.

Koning Willem-Alexander

Tijdens zijn toespraak ging Willem-Alexander ook in op de goede banden tussen beide koningshuizen. "U kent mij al mijn hele leven", zei hij over zijn peetmoeder Margrethe.

"Denemarken voelt voor mij en mijn vrouw als een thuis. Heel vaak was ik al in Denemarken, maar voor mij persoonlijk is dit toch een speciaal moment."

Bijzonder

In haar welkomstwoord ging Margrethe ook in op de vriendschap met de Oranjes. "Toen u werd ingehuldigd als koning, waren we zeer verheugd. We wensten u toen het allerbeste. Voor mij als peetmoeder was het een bijzonder moment."

Margrethe vroeg Willem-Alexander ook zijn moeder namens haar te groeten. "Ze ligt ons bijzonder na aan het hart."

Margrethe: band Nederland-Denemarken is sterk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl