Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens het staatsbanket EPA

Koningin Máxima heeft een beroemde jurk uit haar kast gehaald voor het staatsbanket in Kopenhagen. De koningin droeg vanavond de koningsblauwe jurk die ze ook aanhad bij de inauguratie van haar man tot koning in 2013. 

Het ontwerp van de Nederlander Jan Taminiau heeft een flinterdunne laag van chiffon, opengewerkte motieven en is rijkelijk geborduurd. Het was voor het eerst sinds 30 april 2013 dat Máxima de jurk droeg.

Máxima kwam binnen in de Grote Zaal van paleis Christiansborg aan de hand van prins-gemaal Henrik. Even eerder was haar man al gearriveerd met de gastvrouw, koningin Margrethe. 

Margrethe: band Nederland-Denemarken is sterk

Volgens Astrid Kersseboom, die het staatsbezoek volgt voor de NOS, is het duidelijk dat de banden tussen de beide koningshuizen goed zijn. "Vanochtend bij aankomst werd er heel wat afgeknuffeld en vanavond zijn ook weer alle volwassen leden van het Deense koningshuis aanwezig. Ze kennen elkaar allemaal."

Bij het staatsbanket schoven ook oud-Ajacieden Søren Lerby en Frank Arnesen aan, evenals enkele leden van de cast van de Deense tv-serie Borgen.

Denemarken begrijpen

Vanmiddag ontmoette het koningspaar Nederlanders die in Denemarken wonen. Zij helpen hem het land echt te begrijpen, zei Willem-Alexander.

Willem-Alexander: Denemarken voelt als thuis

"Natuurlijk is Denemarken niet ver van Nederland, natuurlijk is het heel anders als je in Azië, Zuid-Amerika of waar dan ook staat. Maar juist bij maatschappijen die zo veel op elkaar lijken, zijn kleine verschillen zo belangrijk", zei de koning bij afloop van de samenkomst in het kunstmuseum Ny Carlsberg Glyptotek. "Als je die niet begrijpt, kun je het land eigenlijk niet begrijpen."

"Als wij op bezoek zijn in het buitenland is het ontzettend belangrijk om van Nederlanders te horen wat het land voor hen betekent, of ze hier nu permanent wonen, tijdelijk, als student, ex-pat of wat dan ook. Op die manier krijgen we echt het gevoel wat het betekent om met Nederlands DNA in de Deense samenleving te staan", zei de koning.

"Dat geeft een heel nieuwe dimensie van Denemarken. Je kan alles horen van de Denen, maar van u horen we andere dingen die voor ons heel waardevol zijn."

Rechtstreeks uitgezonden

Volgens Kersseboom krijg het staatsbezoek behoorlijk wat aandacht in Denemarken. Zo wordt het staatsbanket rechtstreeks uitgezonden op tv.

"Dat komt ook omdat het het eerste koninklijke staatsbezoek is in zeven jaar. Hiervoor waren het allemaal presidenten, dat brengt toch wat minder pracht en praal met zich mee."

Toen de koning en koningin paleis Fredensborg bezochten voor een officiële ontmoeting met Margrethe en Henrik, waren er zelfs enkele honderden mensen op de been. "Druk was het niet, maar het paleis ligt een eindje van Kopenhagen, dus dat was best een goede opkomst."

STER reclame